Predstavljena knjiga ‘Tri rukopisne pesmarice s Priloka’

>> Predstavljena knjiga “Tri rukopisne pesmarice s Priloka”

U Prelogu je predstavljena prva knjiga iz novopokrenute Biblioteke Donjomeđimurskog zbornika, ‘Tri rukopisne pesmarice s Priloka’, autora mr.sc. Ivana Zvonara. Knjiga je tiskana uz potporu Župe sv. Jakoba iz Preloga te Grada Preloga, a nakladnik je izdavačka kuća Meridijani. Urednik izdanja je prof.dr.sc. Dragutin Feletar, član suradnik HAZU, a uz Dragutina Feletara recenzent je prof.dr.sc. Stjepan Hranjec, piše Prelog.hr.

Promocija knjige održana je u dvorani Pastoralnog centra bl. Alojzija Stepinca u Prelogu. O novopokrenutoj Biblioteci Donjomeđimurskog zbornika te o važnosti znanstvenog istraživanja govorio je Dragutin Feletar, o knjizi i važnosti očuvanja kajkavskog izričaja Stjepan Hranjec, a knjigu ‘Tri rukopisne pesmarice s Priloka’ predstavio je autor Ivan Zvonar.

Biranim riječima svim su se prisutnima obratili župnik Župe sv. Jakoba, i kako je istaknuto ‘dobri duh’ ovog izdanja, prečasni Antun Hoblaj te predsjednik Gradskog vijeća Grada Preloga Goran Gotal. U ovoj su knjizi obrađene tri pjesmarice, napisane u Prelogu. Prva je, ujedno i najstarija, do danas poznata, priločka pjesmarica, Knisicza Napitnicz y Popevkih Zkup Szložena po Ivanu Mlinarics Letta 1834a 9. Novembra. Druga pjesmarica pisana je krajem devetnaestog stoljeća.

Duhovne je tekstove u nju upisala Belić Katalena, 1898. godine, a svjetovne tekstove i napitnice Kata Žeželj. Najmlađu pjesmaricu čini sveščić veličine 14,5×10 cm u kakav su nekad učenici upisivali strane riječi. Ispisala ga je Jelena Horvat, s djevojačkim prezimenom Runjak, kućanica, rođena u Prelogu 1906. godine.

Ove su pjesmarice ispunjene napitnicama te brojnim duhovnim pjesmama od kojih se neke još i danas pjevaju. Mješoviti pjevački zbor Župe sv. Jakoba tako je otpjevao četiri pjesme koje su također zapisane u ovim pjesmaricama: Ljudstvo moje, O žufka muka, Križnomu drevu te Zmožno, o dičeno. Ovo je izdanje, kako je istaknuto, još jedan prinos očuvanju kajkavske kulture i kajkavskog izričaja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije