SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA

GRAD MURSKO SREDIŠĆE Iz gradskog proračuna osigurano 200 eura po šahtu

Grad će s 200 eura sufinancirati svakom domaćinstvu koji nemaju pravo na financiranje šahta iz projekta aglomeracije

Na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Mursko Središće pod točke dnevnog reda rebalans proračuna gradonačelnik Dražen Srpak uložio je amandman s kojim se osigurava 55.000,00 eura u svrhu osiguravanja 200,00 eura sufinanciranja svakom domaćinstvu koji nemaju pravo na financiranje šahta iz projekta aglomeracije.

Projekt aglomeracije nakon tri i pol godine ide prema kraju. Naravno da je u tom razdoblju trebalo puno strpljenja i gradonačelnik se više puta stanovnicima zahvalio na tome, a naravno da je kroz provođenje projekta bilo i dosta nepoznanica, poluinformacija, pa ponekad i krivih informacija. Jedna od tih krivih je da se u dijelu Murskog Središća u kojem se ne provodi aglomeracija ljudi neće trebati ponovo priključivati, već će ostati postojeći priključci i miješani sustav odvodnje. Prije nekih dva mjeseca, Međimurske vode poslale su dopise građanima koji nisu bili u obuhvatu aglomeracije u kojima je stajalo da se oni ipak moraju spajati, na način da zaobiđu septičke jame, te da moraju u svom trošku ugraditi šaht koji je uvjet za spajanje.

Čak je u dopisu stajalo da moraju i zatrpati septičke jame, a pošto mnogi imaju spojenu oborinsku odvodnju preko njih, grad se tome žestoko usprotivio, te je ta obveza zatim bila povučena od strane Međimurskih voda. Već na prošlom Gradskom vijeću bila je ta tema na dnevnom redu, te su predstavnici Međimurskih voda vijećnicima dali nove informacije koje su zatim proslijeđene javnosti. Gradonačelnik je i tada tražio od Međimurskih voda, pošto oni naplaćuju vodu i odvodnju, te time ostvaruju prihode, da sufinanciraju šahtove, odnosno revizijska okna domaćinstvima koja nisu bila obuhvaćena projektom aglomeracije. A nisu bila jer su Međimurske vode tako prijavile projekt. Odgovor Međimurskih voda je bio da oni ne mogu sufinancirati šahtove domaćinstvima.

Projekt aglomeracije prijavljivale su Međimurske vode koje su ujedno i vlasnik sustava i koje tim sustavom upravljaju. Grad nije imao utjecaja na projektiranje, niti na bilo kakve uvjete iz natječaja, niti pak je bio kontaktiran želi li da u nekim dijelovima naselja ostane stari sustav i da se tamo ne gradi novi, već je to isključivo bilo u domeni naručitelja projekta, Međimurskih voda i projektanata. Troškovi koje Grad mora snositi u projektu su veliki samo za naš udio financiranja potrebno je oko 700.000,00 eura, a još oko dva i pol milijuna eura trebalo je osigurati za ceste. 

Sva domaćinstva koja su u obuhvatu aglomeracije dobila su iz projekta financiran šaht koji se postavlja metar od vanjske ograde, dok je trošak spajanja od kuće njihov. Obzirom što ostala domaćinstva koja nisu bila u obuhvatu aglomeracije sada zaista nisu u istom položaju kao ovi prvi, na današnjoj sjednici gradskog vijeća, na točci dnevnog reda rebalans proračuna, gradonačelnik je uložio amandman u visini 55.000,00 eura, te će se, pošto se sada sredstva osiguravaju u proračunu Grada, svako domaćinstvo koje iz projekta nije imalo pravo na šaht, isplatiti 200,00 eura kako bi im se pomoglo u spajanju na sustav aglomeracije.

Trošak nije mali i zanemariv, međutim, gradonačelnik je naglasio da, ako smo već podnijeli troškove od nekih tri milijuna eura, da ćemo naći i tih otprilike 55.000,00 eura ili 200,00 eura po domaćinstvu, a ako broj domaćinstava kojima je potreban šaht bude i veći od procijenjenog, osigurat će se i dodatna sredstva. Amandman je podržan glasovima većine, dok su oporbeni vijećnici bili suzdržani. Još jedanput napominjemo da je i za ona domaćinstva u obuhvatu aglomeracije, a i ona koja to nisu, trošak spajanja do šahta njihov.

U idućim danima putem javnih medija obavijestit ćemo stanovništvo na koji način će ostvariti pravo na isplatu sredstava i koje eventualno dokumente moraju dostaviti da bi prava ostvarili. 
 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije