Vijesti / Grad Mursko Središće
Grad Mursko Središće
GRADONAČELNIK MURSKOG SREDIŠĆA DRAŽEN SRPAK Aglomeracija je kao gripa. Lijeka nema, al’ proći će
Grad Mursko Središće/VZR/Pixsell

UZ DAN GRADA

GRADONAČELNIK MURSKOG SREDIŠĆA DRAŽEN SRPAK Aglomeracija je kao gripa. Lijeka nema, al’ proći će

Upozoravao sam da ćemo morati biti strpljivi, nije do nas, mi nemamo nikakve alate da nešto ubrzamo ili poboljšamo, mi smo samo „poligon za kopanje”, kaže gradonačelnik

Polako se kraju se privodi kapitalna investicija - Aglomeracija Mursko Središće - najveći infrastrukturni projekt u povijesti grada vrijedan oko 250 milijuna kuna. Dulje od dvije godine svakodnevni život u Murskom Središću i okolnim naseljima bio je prilagođen dinamici radova, dobar dio proračunskog novca usmjeren je na obveze Grada u projektu, ali tijekom tog doba nisu zapostavljeni drugi projekti. Uz Dan grada gradonačelnika Dražena Srpaka smo pitali o tome koji su prioriteti nakon završetka velikog aglomeracijskog posla.

- Opet - aglomeracija! Ovoga puta u Štrukovcu. Međimurske vode imaju projekt, a naš udio je 1,3 milijuna kuna. Usporedno s time ide i Aglomeracija Podturen, u koji spada gradsko naselje Križovec, za što će također iz gradskog proračuna trebati izdvojiti novac. Taj teret će nas pratiti još neko vrijeme, najmanje do 2026., a već u idućem proračunu moramo osigurati dio sredstava. Nemamo izbora, a troškovi rastu. Prema našoj analizi, dosad smo u ceste uložili oko 17 milijuna kuna. Upozoravao sam da ćemo morati biti strpljivi, nije do nas, mi nemamo nikakve alate da nešto ubrzamo ili poboljšamo, mi smo samo „poligon za kopanje”. Zahvaljujem građanima na strpljenju, ali i na dobronamjernim kritikama i molim za još malo strpljenja. Imam definiciju za cijeli ovaj projekt: aglomeracija je kao gripa, dosadna je, lijeka nema, ali proći će!

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

* Ipak, to nije jedino na čemu se radilo tijekom godine?

- Naravno da ne. Realizirali smo spomen-dom rudarstva i spomen-park naftaštva, pred završetkom je staza prema Peklenici, u planu je staza za Hlapičinu. U provedbi su ili su prijavljeni projekti Selske ulice i autobusnog stajališta vrijedni 2,5 milijuna kuna, završeno je parkiralište na mjestu bivše mesnice, čekamo odluku o bivšem Sokolskom domu, u provedbi je 60 milijun kuna vrijedan projekt uvođenja širokopojasnog interneta. Također smo prijavili projekt dogradnje vrtića, a nadamo se dogradnji zgrade Osnovne škole, u funkciji je kompostana, te je u tijeku objedinjavanje turističke zajednice s okolnim općinama... mnogo smo ulagali i u udruge civilnog društva.

* Jesu li udruge bile pasivne u pandemijskom dobu?

- Suradnja s udrugama je poslovično dobra, nismo im smanjivali prihode, zapravo smo nešto i povećali. Udruge postižu sjajne rezultate na sportskom polju što sa sobom donosi i veći financijski teret. Imamo nogometnog trećeligaša, odbojkaše u II. ligi, ribiče u I. ligi, košarkaše koji rade sjajan posao, Atletski klub, Teniski klub, mažoretkinje... ali i ostale udruge koje su redom aktivne i svaka uložena lipa u udruge je dobro uložen novac. Pomažemo im kapitalnim donacijama i u provedbi njihovih projekta - gotov je projekt malonogometnog igrališta s umjetnom travom, naručen je projekt sportskog parka s pomoćnim stadionom i atletskom stazom.

DEMOGRAFIJA

* Mnogo se ove godine govorilo o demografskim mjerama?

- Grad bez ljudi nema smisla i činimo sve kako bismo ih zadržali. Duže vrijeme u potpunosti financiramo školske obroke za svu djecu, sufinanciramo produženi boravak u školi, povećali smo naknade za novorođenu djecu, nastavljamo s poticajima za mlade obitelji, s jednokratnim naknadama za srednjoškolce i studente, nagrađivanjem najboljih učenika, aktivni su studentski krediti, utrostručili smo iznos namijenjen stipendiranju deficitarnih zanimanja...

* Ne znamo ima li smisla pitati... ali, što je sa zaobilaznicom i mostom preko Mure, odavno najavljenim projektima?

- Stalno sam u kontaktu s onima s kojima trebam biti. Prema mojim informacijama premijer Andrej Plenković u dva je navrata razgovarao s bivšim slovenskim premijerom o toj temi, tamo se sada promijenila vlada, ali koliko znam slovenska strana ozbiljno radi na tome. Jednom kada se definira točka spajanja na državnoj razini, nadam se da će se stvari pomaknuti s mrtve točke, jer zaobilaznica i most su jedino cjelovito rješenje.

* Kakva je trenutno politička situacija u Murskom Središću, izgleda kao da ni nemate oporbu?

- Imamo oporbu, ali malo smo svi skupa promijenili pristup. Pružio sam ruku suradnje oporbi, ona je načelno prihvaćena i nema nepotrebnih prijepora i trzavica u bitnim stvarima za grad. Znam kamo idemo i što želimo u bitnim stvarima.

* A kamo to ide Mursko Središće?

- Prema pravom, uređenom i za stanovanje poželjnom gradu s dovoljnim brojem radnih mjesta, s dovoljno kulturnih, sportskih i svih ostalih sadržaja za slobodno vrijeme... Znam da je to moguće, ali samo u suradnji svih relevantnih političkih čimbenika, a prije svega u suradnji s građanima. Moji prethodnici od 90-tih godina, stvorili su bazu na koju smo, zahvaljujući maloj, ali efikasnoj gradskoj upravi koja je znala iskoristiti novac iz europskih fondova, napravili ogroman iskorak u razvoju.

* Prije proteklih izbora dali ste naslutiti da vam je to zadnji mandat. Još uvijek mislite tako?

- Ne. Što sam duže na ovoj poziciji, to više uviđam da je potreban kontinuitet. Toliko smo toga započeli, toliko je toga u realizaciji i treba to dovršiti. Mislim da ću se ponovo kandidirati, a mislim da i građani - kojima zahvaljujem na dosadašnjoj potpori - to očekuju. Jednaku zahvalu upućujem i svojoj supruzi i obitelji koji su mi bezuvjetna potpora.

* Preuzeto iz lista Međimurje, broj 3.504 

Najnovije

Reci što misliš!