Vijesti / Grad Mursko Središće
Grad Mursko Središće
KOD BISTE FRANJE TUĐMANA Obilježili 30 godina međunarodnog priznanja Republike Hrvatske
Grad Mursko Središće

MURSKO SREDIŠĆE

KOD BISTE FRANJE TUĐMANA Obilježili 30 godina međunarodnog priznanja Republike Hrvatske

Upravo je Franjo Tuđman, uz hrvatske branitelje, najzaslužniji što je Hrvatska danas neovisna, demokratska i međunarodno priznata država

U subotu, 15. siječnja, u Murskom Središću obilježena je velika 30. obljetnica međunarodnog priznanja Republike Hrvatske. Dana 15. siječnja 1992. godine sve zemlje članice tadašnje Europske zajednice (EZ) priznale su Republiku Hrvatsku kao suverenu i samostalnu državu: Irska, Belgija, Danska, Francuska, Grčka, Italija, Luksemburg, Nizozemska, Njemačka, Portugal, Španjolska i Ujedinjena Kraljevina.

Ovim državama istoga dana istom odlukom pridružile su se Austrija, Bugarska, Kanada, Mađarska, Malta, Poljska i Švicarska. Istog je datuma godine 1998. ostvarena i mirna reintegracija hrvatskog Podunavlja, čime je završen proces ostvarenja teritorijalne cjelovitosti, također diplomatskim putem, što je sačuvalo brojne živote. Dan međunarodnog priznanja i Dan mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja obilježeni su polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod biste prvog hrvatskog predsjednika, Franje Tuđmana, koja se nalazi kod spomenika hrvatskim braniteljima.Upravo je Franjo Tuđman, uz hrvatske branitelje, najzaslužniji što je Hrvatska danas neovisna, demokratska i međunarodno priznata država. Osim što je kao vrhovni zapovjednik vojske bio najodgovorniji za obranu Hrvatske u vrlo teškim uvjetima, Franjo Tuđman je kao vješti strateg diplomatskim putevima osigurao i međunarodno priznanje. U manje od godinu dana diplomatskim je naporima u potpunosti promijenio stav svjetske javnosti i države su jedna za drugom počele priznavati Republiku Hrvatsku.

Time je okončan proces nacionalne integracije i realizirana je težnja za samostalnošću koja se aktivno ističe još od 19. stoljeća. Bila je to u neku ruku i njegova životna misija, pa je upravo i njegova bista najprimjerenije mjesto za obilježavanje prva tri desetljeća. Treba spomenuti i da je taj proces ostvaren u tadašnjoj Vladi demokratskog jedinstva koja je okupljala aktere svih političkih usmjerenja, čime je hrvatska politička scena pokazala da je jedinstvena u težnji za neovisnošću, samostalnošću, demokratskom ustroju društva i konačno – težnji za međunarodnim priznanjem.

Ispred Grada Mursko Središće, vijenac su položili i svijeće zapalili gradonačelnik Dražen Srpak, predsjednik Gradskog vijeća Miljenko Cmrečak, zamjenik gradonačelnika Kristijan Antolović, zamjenik predsjednika Gradskog vijeća Dragutin Stojko, članovi Rudarskog zbora Mursko Središće i pripadnici UDVDR-a Mursko Središće.
 

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.