Vijesti / Grad Mursko Središće
Grad Mursko Središće
SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA Vijećnici o nekontroliranom paljenju otpada, završetku tribina na NK 'Rudar'...
Patrik Macek/PIXSELL

GRAD MURSKO SREDIŠĆE

SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA Vijećnici o nekontroliranom paljenju otpada, završetku tribina na NK 'Rudar'...

3. sjednica Gradskog vijeća Grada Mursko Središće se održala 07. listopada, a u nastavku donosimo neka pitanja vijećnika i odgovore gradonačelnika

Vijećnik Kristijan Antolović uputio je gradonačelniku tri pitanja:

1. Što je s regulacijom prometa na glavnoj prometnici, što se poduzima po tom pitanju?

Dogovoreni je sastanak s Hrvatskim cestama, prometnom policijom i Županijskom upravom za ceste. Radi se o tome da je pušteni u promet semafor na ulazu u grad „palim crveno“ i za pješake, znači svi koji sada voze više od 50 km/h moraju se zaustaviti, što znači da je to još jedan napredak u sigurnosti. Kamera koja je kod Konzuma će se preseliti nešto niže u ulici da bi se i taj dio ulice stavio u ograničenje brzine. Na sastanku će se dogovoriti ili probati dogovoriti rješenje raskrižja Tekstilna – Marka Kovača – Josipa Broza Tita, što je dosta osjetljiva točka i bilo je više prometnih nesreća. U Frankopanskoj ulici razmotrit će se postavljanje ležećih policajaca i dotaknuti ćemo se centra grada, za koji je iduće godine planirana rekonstrukcija. Sveobuhvatno rješenje je tu, a ono što nedostaje ćemo probati dogovoriti.

Napomena: sastanak s Hrvatskim cestama, prometnom policijom i ŽUC-om je odrađen 08.listopada 2021.g.

2. Što je sa sanacijom cesta na kojima je aglomeracija završena?

To je vječna i goruća tema za koju se mi na dnevnoj bazi zalažemo, održavamo sastanke i u utorak je ponovo sastanak s Hrvatskim vodama ZG i svim dionicima projekta aglomeracija i svih onih javnih poduzeća koja na našim prostoru mijenjaju instalacije. Martinska je na pragu asfaltiranja, Matije Gupca ima grubi sloj asfalta, uskoro i fini, Frankopanska će biti do kraja godine, ulica Brezje isto do kraja godine, Vladimira Nazora koja je trebala biti po dogovoru do početka školske godine, nažalost nije zato što se kasnije ustanovilo da treba mijenjati plinske instalacije i vodovodne instalacije. To nije do nas, nego javnih poduzeća, a obzirom na situaciju odlučili smo da ćemo cijelu cestu obnoviti i napraviti nove staze. Po planu će Vladimira Nazora biti gotovo do 01. prosinca i bit će u potpunosti obnovljena. Ono što treba reći je da će Hlapičina i Peklenica vjerojatno prezimiti bez asfalta, jer je asfaltiranje nažalost nedostižno. Bilo je da bi u Hlapičini ove godine to riješili, Peklenica je puno kasnije počela nego li je trebala i jednostavno neće biti moguće. Grad se priprema, za Hlapičinu je gotova javna nabava za ceste, za Peklenicu je gotova analiza, bit ćemo sigurno spremni prije nego li se krene s asfaltiranjem.

3. Kada se planira završiti tribine na NK „Rudar“ i na koji način?

Tribina NK „Rudar“ bila je dva puta aplicirana na natječaje, nažalost nije dobila dovoljan broj bodova, zato jer je bodovanje za druge projekte bilo puno jače. Dva puta se probalo kroz nacionalna sredstva, ali zbog korone je i to zapravo zastalo. Ipak, tamo je napravljeno puno. Uloženo je oko 1,5 milijuna kuna, treba još oko 2 milijuna kuna ili nešto više i plan je da se to iduće godine riješi. Postoje 3 mogućnosti da se to riješi: financiranje iz proračuna grada ili financiranje iz proračuna grada i nacionalnih sredstava ili EU fondovi, iako je ta treća najmanje vjerojatna. Najvjerojatnije proračun grada i ministarstvo.

Dragutin Stojko uputio je gradonačelniku dva pitanja:

1. Znamo da se Hlapičina veže s Murskim Središćem pa me zanima kada će se sagraditi pješačko biciklistička staza?

Bit će godinu dana nakon izgradnje staze Peklenica – Mursko Središće. Peklenica – Mursko Središće je u planu ŽUC-a za 2022. godinu zato što je tamo fekalna kanalizacija gotova, a vrijednost radova na izgradnji staze će iznositi oko 2 milijuna kuna. Izgradnja staze Hlapičina – Mursko Središće dogovorena je za 2023. godinu, jer tu još nisu postavljene fekalne cijevi.

2. Nekontrolirano odvoženje smeća i paljenje istog na području grada, kao i u drugim jedinicama lokalne samouprave. Što se čini po tom pitanju?

Dao sam nalog komunalnom redarstvu da više nema opomena, isključivo kažnjavanje. Imat ćemo u jednoj točci nešto što moramo doraditi. Smeća ima u prirodi jako puno, mi čistimo, organiziramo Zelenu čistku, oni bacaju, neki daju nekim trećima da se riješe smeća, umjesto da odvoze u reciklažno dvorište. Naloženo je komunalnom redaru da se svakom koga se zatekne na mjestu paljenja, bez da je taj priznao ili nije, napiše kazna za paljevinu. Naplaćuje se sve, i iz socijalnih davanja; primanja za novorođenčad, naknade za drva..... Svako domaćinstvo je u obvezi imati kantu i platiti smeće. Tu se puno napravilo, iako treba reći da u romskom naselju ima jako puno korisnika koji imaju kantu, ali moraju imati svi. Svijest. Imamo reciklažno dvorište, odvoz smeća, odvoz glomaznog otpada, imamo kompostanu, znači nema razloga da se smeće baca u prirodu.

Renata Kovačić uputila je gradonačelniku dva pitanja:

1. Na jedno moje pitanje gradonačelnik je već odgovorio, a odnosi se na postavljanje usporivača prometa, odnosno ležećih policajaca. S obzirom da imamo sad aglomeraciju i asfaltiranje smatram da imamo mogućnost i način poboljšati sigurnost u prometu, pogotovo u Frankopanskoj ulici gdje imamo dječji vrtić i ulazak u školsku ulicu.

Tu ste u pravu. I mi smo prije par godina sa ŽUC-om razgovarali. Kada se izvodila aglomeracija se od toga odustalo, jer postaviti ležeće policajce pa naknadno kopati van i bacati novac nije baš najuputnije. Treba reći da ljudi ne vole baš ležeće policajce, pogotovo oni koji se brzo voze i oni kojima lupa ispod prozora. Razgovarao sam s Ministarstvom prometa po pitanju postavljanja širih ležećih policajaca i oni nisu usklađeni s pravilnikom, ako ih se postavi oni su van propisa. Uske sigurno nećemo postaviti.

Napomena: 08. listopada odrađeni je sastanak s Hrvatskim cestama, PU Međimurskom i Županijskom upravom za ceste. Zaključak sastanka, sukladno mišljenju PU Međimurske, pošto se u ulici Vladimira Nazora nalazi Dom zdravlja i to je linija kojom prometuje vozilo hitne pomoći nije dozvoljeno postavljanje širokih usporivača. Na križanju ulice Vladimira Nazora i Frankopanske ulice postaviti će se svjetleća konzola koja će upozoriti na pješački prijelaz.

2. Pitanje se odnosi na dosadašnje zahtjeve koje smo predali za staru sportsku dvoranu i tržnicu za apliciranje fondova. Interesira me u kojoj je to fazi?

Projekti su prijavljeni, rok za prijavu je istekao. Grad se prijavio među prvima. Koji mjesec će to potrajati dok prođe sva potrebna procedura. Ono što znamo konkretno, prema tablici bodovanja, da će sigurno biti puno bolje bodovana sportska dvorana nego tržnica. Imamo projekte i od tržnice neću odustati.

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!