Vijesti / Grad Mursko Središće
Grad Mursko Središće
MURSKO SREDIŠĆE Gradonačelnik Srpak donio odluku kojom se želi spriječiti pojava i širenje koronavirusa
Grad Mursko Središće

STOŽER CIVILNE ZAŠTITE

MURSKO SREDIŠĆE Gradonačelnik Srpak donio odluku kojom se želi spriječiti pojava i širenje koronavirusa

Stožer civilne zaštite Grada Mursko Središće poziva na odgovorno društveno ponašanje svih stanovnika

Stožer civilne zaštite Grada Mursko Središće danas, 14. ožujka 2020. godine, sazvani je kako bi se članovi stožera upoznali sa svim detaljima vezanim uz preventivne mjere sprječavanja širenja virusa COVID 19 te kako bi javnost upoznali s istim. Svi članovi Stožera civilne zaštite će aktivno sudjelovati u donošenju mjera prevencije širenja virusa COVID 19 te apeliraju na atmosferu strpljivosti, razumnosti i odgovornosti.

Grad Mursko Središće nedugo je imao inspekcijski nadzor za civilnu zaštitu te je isti bio bezuvjetan temeljem čega se može zaključiti da je Stožer civilne zaštite Grada Mursko Središće dobro organizirani, a što je vrlo bitno za specifične izvanredne događaje.

>>> Odluka Stožera civilne zaštite Grada Mursko Središće

Na sastanku se detektirao problem moguće potrebne pomoći ljudima koji bi bili bolesni i doma i/ili onima koji su u samoizolaciji, a nemaju djecu ili zakonskog skrbnika koji bi mogao brinuti o njima. Tako su predsjednici mjesnih odbora s područja grada Mursko Središće od gradonačelnika Dražena Srpaka dobili nalog da naprave popis potencijalnih potrebitih osoba ili domaćinstava, a također se takvi pozivaju da ako smatraju da im je pomoć potrebna da se slobodno jave predsjednicima mjesnih odbora.

Kratko izvješće dali su načelnik Stožera Miljenko Cmrečak i doktorica Biserka Goričanec te su izvijestili o zdravstvenim aspektima i samom načinu prenošenja virusa COVID 19. Granične službe su također upoznale prisutne s režimima koji su trenutačno važeći na granici, a to je da je za sad promet sa Slovenijom slobodan osim na području Bele Krajine, dok za sve države u kojima je prisutan virus COVID 19 vrijedi režim da osoba koja se vraća iz tih država mora u samoizolaciju na 14 dana.

Isto tako, najavljena je kontrola samoizolacije koja kreće uskoro. Kazne za kršenje samoizolacije su velike te se isto smatra kaznenim djelom, a osoba se može kazniti novčanom kaznom u iznosu do 8 tisuća kuna ili kaznom zatvora do 3 godine. Osobe kojima je od sanitarnog inspektora propisana samoizolacija dužne su je striktno poštivati i provoditi.

Sve osobe koje su na bilo kakvim dužnostima ili funkcijama dužne su se ponašati odgovorno i svojim primjerom pokazivati ljudima kako i na koji način se može i treba sprječavati širenje ili pojava virusa COVID 19.

U Međimurskoj županiji za sad nema nijednog potvrđenog slučaja zaraze virusom COVID 19. U susjednoj Općini Lendava potvrđena su dva slučaja zaraze virusom COVID 19, no obje osobe su dobro te se nadamo da kod njih također neće biti veće ili daljnje eskalacije.

Dana 13. ožujka 2020. godine gradonačelnik Dražen Srpak donio je Odluku koju ponovno objavljujemo u nastavku, a kojom se žele spriječiti moguća daljnja pojava i širenje virusa COVID 19.

>>> Odluka Stožera civilne zaštite Grada Mursko Središće

Tako je uvedena zabrana održavanja bilo kakvih manifestacija u svim objektima bilo da su u  vlasništvu Grada Mursko Središće ili privatnom vlasništvu, zatvorila se sportska dvorana u Murskom Središću, skele, vrtić, Gradska knjižnica i čitaonica, javni wc. Udrugama se preporučuje da se suzdrže od svih aktivnosti. Dala se preporuka da se pogrebne ceremonije odvijaju u krugu obitelji.

Također, daje se preporuka ugostiteljima da čiste svoje lokale odnosno da se dezinficiraju površine koje se dodiruju (kvake, stolovi, sanitarni čvorovi), a sve zbog preventivnih mjera sprječavanja širenja virusa COVID 19.

Gradska uprava Grada Mursko Središće do daljnjeg je zatvorena za stranke. Rad sa strankama moguć je isključivo putem telefona ili email-a, a samo u nekim zaista izuzetnim slučajevima može se napraviti iznimka. Rokovi koji su propisani za predaju Zahtjeva za oslobađanje plaćanja odvoza kućnog smeća i Zahtjevi za oslobađanje plaćanja komunalne naknade produžuju se za toliko koliko će biti takav režim rada dok se za žalbe preporučuje da se pošalju putem pošte jer ako iste neće biti zaprimljene u roku, ne može se po njima postupati.

Varaždinski biskup Bože Radoš svećenicima i vjernicima Varaždinske biskupije, također je uputio preporuku za postupanje vezano uz pojavu virusa COVID-19.

Vezana vijest

Vjera, crkva koronavirus PREPORUKA VARAŽDINSKOG BISKUPA Svećenici moraju prati ruke, nema velikih korizmenih ispovijedi

Stožer civilne zaštite Grada Mursko Središće poziva na odgovorno društveno ponašanje svih stanovnika te da svi koji su u proteklih 14 dana boravili na prostorima zahvaćenim virusom COVID 19 ili bili u kontaktu sa zaraženim osobama ostanu u samoizolaciji te da se redovito javljaju svom obiteljskom liječniku ili epidemiološkoj službi.

Ukazuje se na smanjivanje socijalnih kontakata na najmanju moguću mjeru, izbjegavanje rukovanja, dodirivanja, razmaka, pranje ruku te dezinfekcija mobilnih uređaja i raznih površina.  Za  sve nejasnoće i hitne informacije građani se mogu obratiti epidemiolozima u Međimurskoj županiji koji su dostupni 24 sata, a mogu se kontaktirati na mobitel: 098 558 811 ili na telefon: 040 310 337.

Pročitajte i ovo
Najgledaniji video
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!