sastanak s gradonačelnikom

MURSKO SREDIŠĆE Brojne investicije u zoni Brezje, investitori u strahu zbog koronavirusa

U uvodom dijelu sastanka investitori su istaknuli kako epidemija koronavirusa već sada utječe na gospodarstvo (npr. dostava i otprema robe), te kako su u svojoj proizvodnji osjetili probleme i da se pribojavaju da će se ista negativno odraziti na njihovo poslovanje u 2020. godini

Na jugoistočnom djelu Murskog Središća nalazi se Gospodarska zona Brezje koja je u potpunosti infrastrukturno opremljena te su moguća priključenja na vodovodnu mrežu, priključenja na plinsku mrežu, priključenja na elektroopskrbnu mrežu, telekomunikacijsku mrežu te pruža mogućnost gradnje jedne ili više kompleksa građevina sa svrhom obavljanja svih vrsta proizvodnih i prerađivačkih djelatnosti.

Gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak je danas, 10. ožujka 2020. godine održao sastanak s investitorima na temu međusobnog upoznavanja i upoznavanja s budućim investicijama u zoni. Sastanku su prisustvovali Tomica Belić – TSH, Željka Tomašević – I-kong d.o.o., Franjo Sobočan – Sobočan-interijeri d.o.o., Igor Drev – Cartex d.o.o., Tino Sabol – STS Tech d.o.o., Miroslav Deban – Deban dizajn, Zvonko Krištofić – Milena gradnja d.o.o., dok su zbog poslovnih razloga Saša Matić – Stas d.o.o., Nikola Hoblaj i Stanislav Sobočan bili spriječeni prisustvovati navedenom sastanku. 

U uvodom dijelu sastanka investitori su istaknuli kako epidemija koronavirusa već sada utječe na gospodarstvo (npr. dostava i otprema robe), te kako su u svojoj proizvodnji osjetili probleme i da se pribojavaju da će se ista negativno odraziti na njihovo poslovanje u 2020. godini.

 U Gospodarskoj zoni “Brezje” nalazi se 13 parcela koje se prostiru na 12,7  hektara površine. Sve parcele u  Gospodarskoj zoni su prodane i grad je trenutno u fazi proširenja zone.  Krenuli su s prvim korakom koji  je bitan za proširenje gospodarske zone,  promjenom Prostornog plana uređenja Grada Mursko Središće. Proširenje gospodarske zone odnosi se na dio zemljišta iza postojeće gospodarske zone Brezje, a veličine je 13 hektara. Održan je sastanak sa predstavnicima Hrvatskih šuma  na kojem ih je gradonačelnik upoznao s daljnjim proširenjem zone. S obzirom na to da je postupak proširenja zone zahtjevan, od pripreme dokumentacije pa do samog uređenja nove zone potrajat će do 2 godine. 
  
“Susret i upoznavanje poduzetnika organizirali smo s ciljem da se upoznate, razmijenite korisne informacije. Svakako smatramo da će to biti korisno za sve vas, za daljnju sinergiju, povezivanje i pomoć jedni drugima. Želimo također predstaviti javnosti što nas čeka u narednom razdoblju, koji su vaši planovi daljnjeg razvitka poduzeća. U Gospodarskoj zoni Brezje nalazi se 13 parcela koje se prostiru na 12,7  hektara površine. Sve parcele u  Gospodarskoj zoni su prodane i grad je trenutno u fazi proširenja zone.  Krenuli smo s prvim korakom koji  je bitan za proširenje gospodarske zone, a to je promjena Prostornog plana uređenja Grada Mursko Središće. Proširenje gospodarske zone odnosi se na dio zemljišta iza postojeće gospodarske zone Brezje, a veličine je 13 hektara. S obzirom na to da je postupak proširenja zone zahtjevan, od pripreme dokumentacije pa do samog uređenja nove zone potrajati će do 2 godine – istaknuo je gradonačelnik Dražen Srpak. 

Prva investicija u Gospodarskoj zoni “Brezje” bila je tvrtke Dobranić transport d.o.o., pa izgradnja auto praonice u vlasništvu tvrtke Jambrošić Tours i investicija tvrtke Cartex d.o.o. Tvornica stočne hrane trenutno broji oko 150 zaposlenih. Uz core businnes, vlasnici su trgovine Grama te niz drugih trgovina, Poljoprivredne zadruge, vlasnici su farme junadi u Križevcima. Tvornica stočne hrane posluje po cijeloj Hrvatskoj. Njihove trgovine nalaze se u Križevcima, Bjelovaru, kod Zadra, u planu je otvorenje trgovine kod Kaštela.

Jedan dio proizvoda izvoze u Sloveniju i Bosnu. U Belici su vlasnici farme od oko 25 tisuća svinja. Predsjednik Uprave Tomica Belić istaknuo je da se u Gospodarskoj zoni “Brezje” planira napraviti tvornica/otkupna stanica (vaga, skladišta). Investicija je vrijedna oko 2,4 milijuna kuna. 

Tvrtka Cartex posluje 6 godina, ima 25 do 30 zaposlenih. Njihovo poslovanje bazira se isključivo na automobilsku industriju. Investicija u zoni iznosila je oko 8 milijuna kuna. Zbog nedostatka kadra, tvrtka za sada neće širiti svoje poslovanje, ali će zadržati nivo posla koji imaju. Tvrtka Cartex trenutno radi na velikom projektu za tvrtku Mercedes. Direktor tvrtke Igor Drev istaknuo je da je iznimno zadovoljan infrastrukturom i suradnjom sa gradom. 

Proizvodni pogon tvrtke STS-Tech.d.o.o. nalazi se u nekadašnjem kompleksu Team d.d. Zapošljava 27 djelatnika. Tvrtka posluje 3,5 godine. Tvrtka radi 100% za izvoz: Austrija, Njemačka, Švicarska. Izgradnja hale, veličine 1050 m2  u gospodarskoj zoni započeti će kroz 1-2 tjedna. Ukupna vrijednost investicije je nešto viša od 5 milijuna kuna. Vlasnik i direktor tvrtke je Tino Sabol.

Obrt Deban dizajn u vlasništvu je Miroslava i Mihaela Deban,. Obrt broji 7 zaposlenih. U izradi su novi projekti za izgradnju nove hale. Hala u zoni bit će veličine od 800 m2. Izgradnja će se odvijati u II. faze. I. faza od 400 m2 završiti do kraja 2020. godine i nakon toga se proizvodni pogon seli u gospodarsku zonu. Vrijednost investicije je oko 1 milijun kuna. 

Obzirom što se tvrtka po broju zaposlenih počela brzo širiti i zbog planiranog proširenja tekstilnih poslova (krojačnica) vlasnica i direktorica tvrtke I-kong d.o.o. Željka Tomašević kupila je zemljište u Gospodarskoj zoni Brezje na kojem će izgraditi objekt površine oko 2000 m2 te tamo preseliti radionu, a trenutno se izrađuje potrebna dokumentacija (investicijske studije) za gradnju iste. Preseljenjem proizvodnog pogona u zonu, planirana je i izgradnja krojačnice. Tvrtka I-kong trenutno zapošljava 60-tak djelatnika, a proširenjem  pogona planirana su daljnja zapošljavanja. 

Sobočan interijeri d.o.o. posluje već 20 godina i trenutno zapošljava 190 djelatnika. Djelatnost tvrtke je proizvodnja opreme višeg ranga, s više dodane vrijednosti. Najveće skupine kupaca su grupacije Intersport, benzinske pumpe i hoteli. Tvrtka posjeduje 2 parcele u Gospodarskoj zoni veličine 2000 m2. Direktor tvrtke Franjo Sobočan istaknuo je da razmišljaju o novim djelatnostima koje bi se provodile u GZ Brezje, međutim za sada će se ulaganja usmjeriti u postojeće proizvodne pogone. Iako za sada neće biti ulaganja u zoni Brezje, tvrtka nema namjeru prodavati zemljište, jedino ako bi bilo u interesu grada ili zajednice. 

Direktor tvrtke Milena gradnja d.o.o. Zvonko Krištofić u Gospodarskoj zoni Brezje planira sagraditi reciklažno dvorište za građevinski i drveni otpad čija gradnja će uskoro započeti, a planirani završetak iste je do kraja ove godine. Vrijednost same investicije je oko 3 milijuna kuna. Također, predložio je izgradnju kotlovnice (grijanje) koju bi mogli koristiti i svi ostali investitori u zoni. 

Tvrtka STAS d.o.o. planira u idućih nekoliko godina izgraditi logistički centar te proizvodnju biomasenih proizvoda (drveni briket, ogrjevno drvo u specijalnim pakiranjima). Zamisao je ovaj projekt odraditi u dvije faze. Prva faza obuhvatila bi izgradnju logističkog centra, izradu projektne dokumentacije i pripremu terena – do kraja 2020. godine, izgradnja  hale od 2000 m2 – do kraja 2021. godine, a broj zaposlenih –  min. 3 osobe. Druga faza obuhvatila bi otvaranje proizvodnje i pakiranja biomasenih proizvoda, postavljanje nadstrešnica od 1500 m2 do 2023. godine, postavljanje sušara za sušenje drveta i izgradnja proizvodnje do kraja 2020. godine, a broj zaposlenih – min. 5  osoba Vrijednost investicije oko 2 milijuna kuna. Direktor tvrtke je Saša Matić. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije