MEĐUNARODNI DAN RUDARA

MURSKO SREDIŠĆE Obilježili Dan rudara uz polaganje vijenca i zanimljivu izložbu o rudarstvu

Kroz izložbu je prezentirana povijest rudarstva na području Murskog Središća

Mukotrpan rad u teškim uvjetima bio je svakodnevica mnogobrojnih rudara diljem svijeta, a česte su se nesreće, osim zbog loših i nesigurnih uvjeta u kojima su radili, događale i radi kršenja sigurnosnih propisa. U čast svim tim hrabrim ljudima u svijetu se 2. ožujka slavi kao Međunarodni dan rudara.

Povodom obilježavanja Dana rudara, danas 02. ožujka 2020. godine, gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak, zamjenik gradonačelnika Miljenko Cmrečak, predsjednik Gradskog vijeća Zvonko Vrtarić, predstavnici Podružnice umirovljenika Mursko Središće, bivši rudar Franjo Bogdan i članovi Rudarskog zbora ispred spomenika rudara u Gradskom parku u Murskom Središću položili su vijenac i zapalili svijeće u spomen svim bivšim rudarima.

Nakon polaganja vijenca i paljenja svijeća čelnici Grada i predstavnici udruga posjetili su tematsku izložbu o rudarstvu u multimedijalnoj dvorani Centra za kulturu “Rudar” Mursko Središće pod nazivom “Povijest rudarstva u Murskom Središću”. Kao autori izložbe potpisuju se povjesničarka Mirna Ladašić i povjesničar Zoran Turk, ravnatelj Centra za kulturu “Rudar”.

Kroz izložbu je prezentirana povijest rudarstva na području Murskog Središća, s posebnim naglaskom na do sada nepoznate i nedovoljno istražene činjenice iz razdoblja prije Međimurskih ugljenokopa, kada su rudnici bili u privatnom vlasništvu. Svi zainteresirani izložbu mogu pogledati prilikom svakog događaja koji se održava u Centru za kulturu “Rudar”, kao i prilikom prodaje karata za nadolazeći program u CZK Rudar. Izložbu možete razgledati već danas, 2. ožujka, u vrijeme putopisnog predavanja u organizaciji PD Bundek, u 19.00 sati, u četvrtak i petak ,5. i 6.ožujka, od 12.00 do 17.00 sati, u subotu, 7. ožujak, od 10.00 do 12.00 sati i u nedjelju, 8.ožujka od 17.00 sati. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije