Vijesti / Grad Mursko Središće
Grad Mursko Središće
GRAD MURSKO SREDIŠĆE Tko i kada ima pravo na naknadu za rođenje djeteta?
sanjin strukic/Pixsell

GRAĐANE ZANIMA

GRAD MURSKO SREDIŠĆE Tko i kada ima pravo na naknadu za rođenje djeteta?

Za prvo dijete 2.500 kuna, za drugo 5.000 kuna i svako slijedeće 1.000 kuna

Više ljudi, naših čitatelja, obratilo nam se sa zamolbom da u Upravi Grada Mursko Središće ili kod gradonačelnika Dražena Srpaka, ispitamo kakva prava na novčanu naknadu roditelji imaju za novorođeno dijete. Gradonačelnik Srpak nas je uputio na Martu Tuksar, referenticu za informiranje, koja nam pak nam uljudno i na vrijeme dostavlja Odluku Gradskog vijeća o visini naknade za rođenje djeteta.

Tu pak piše kako odluka određuje da naknada za prvo rođeno dijete iznosi 2.500 kuna. Za drugo dijete naknada iznosi 5.000 kuna, te 1.000 kuna za svako slijedeće dijete. Pojednostavljeno, za one koji su nas pitali upravo za 3. dijete, to znači, ako netko već ima dvoje djece za treće dobiva 'samo' 1.000 kuna. (Ništa ne mijenja stvar, ako za prva dva djeteta obitelj nije primila nikakvu naknadu).

Pravo na novčanu naknadu ima primatelj koji mora biti državljanin Republike Hrvatske, s neprekidnim prebivalištem na području Grada Mursko Središće od najmanje godinu dana, prije rođenja djeteta. Osim, u slučaju utvrđivanja namjere trajnog nastajenja na području Grada Mursko Središće, kupnjom kuće, stana ili gradnje kuće koja je ostvarena unutar jedne godine prije rođenja djeteta.

Zahtjev za naknadu mora biti podnijet u roku jedne godine od dana rođenja djeteta.

Prilikom podnošenja zahtjeva za isplatu novčane naknade primatelj je dužan imati važeću osobnu iskaznicu, rodni list djeteta za koje traži naknadu, uvjerenje o prebivalištu te broj računa na koji će naknada biti isplaćena. Novac će biti isplaćen unutar 30 dana od dana podnošenja zahtjeva, a osiguran je u Gradskom proračunu.

Gradska uprava spremna je svakom roditelju-podnositelju zahtjeva dati podrobnije informacije, samo treba doći u Ured grada. Naime, oni koji su nas zamolili 'da pitamo gradonačelnika, jer nam je dostupniji nego njima', čini nam se imaju problem upravo kod 3. djeteta, a nisu tražili nakandu za prva 2 djeteta. Sada je nadamo se, nakon ovog napisa, odnosno odgovora iz Gradske uprave, stvar puno jasnija.

Pročitajte i ovo
Najgledaniji video
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!