Vijesti / Grad Mursko Središće
Grad Mursko Središće
MARTINJE U GRADU RUDARA U Gradskom parku u Murskom Središću obilježili Martinje
Grad Mursko Središće

KRSTILI I MOŠT

MARTINJE U GRADU RUDARA U Gradskom parku u Murskom Središću obilježili Martinje

U petak, 08. studenog 2019. godine u najsjevernijem gradu u organizaciji Grada Mursko Središće i Turističke zajednice grada Mursko Središće tradicionalno se obilježilo Martinje

U Gradskom parku u Murskom Središću brojne građane zabavljao je tamburaški sastav „Gospoda“.

Slasne kolače i ukusne kobasice pripremale su vrijedne članice Društva žena Mursko Središće, a građani su također degustirali mlada vina brojnih vinara iz međimurskih krajeva. Kuhalo se je vino i čaj, a pekli su se i kesteni te su u svemu tome građani mogli besplatno uživati. Ove godine Martinje u Gradu rudara posjetile su i gradonačelnica Grada Ozlja Gordana Lipšinić te dvije članice KUD-a „Katarina Zrinski“ iz Ozlja koje su pripremile ukusne štrudle od jabuke, višanja i sira.

MARTINJE U GRADU RUDARA U Gradskom parku u Murskom središću obilježili Martinje Fotogalerija

Gradonačelnica Gordana Lipšinić srdačno se zahvalila gradonačelniku Draženu Srpaku na pozivu te je iskazala oduševljene za ovaj događaj. Gradonačelnik Dražen Srpak poželio im je dobrodošlicu i izrazio zahvalnost što se uvijek rado odazovu na gradske događaje i manifestacije. Naravno da Martinje ne može proći bez “krštenja mošta” kojeg su ove godine pokrstili Martin Nedeljko i “biskup” Vladimir Kovačić.

Sveti Martin živio je između 316. i 397. godine. Bio je sin rimskog tribuna u Savariji, današnji Szombathely u Mađarskoj, protiv njegove volje unovačili su ga u carsku gardu, a usred jedne zime sreo je na putu nekog prosjaka. Kako nije imao novaca, dao mu je pola svojeg plašta da se zaštiti od hladnoće. Nakon toga ima vizije Isusa i prelazi na kršćanstvo, odlazi u samostan, a kasnije postaje biskup grada Toursa.

Uvijek je vodio brigu o siromašnima i progonjenima. Postao je zaštitnik vinogradara, vinara, vojnika, izliječenih alkoholičara, konja i gusaka. Spomendan mu je 11. studeni i taj se dan slavi kao Martinje.

Pročitajte i ovo
Najgledaniji video
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!