ODALI POČAST POGINULIM RADNICIMA

MURSKO SREDIŠĆE Obilježena 58. godišnjica rudarske nesreće u jami ‘Maj 3’

Hvala rudarima i onima koji su nažalost dali svoje živote, ovo je mjesto pijeteta koje se mora danas i za sto godina isto ovako obilježiti - istaknuo je gradonačelnik Dražen Srpak

Povodom obilježavanja 58. godišnjice rudarske nesreće u jami Maj 3 gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak, obitelj poginulih rudara, zamjenik gradonačelnika Miljenko Cmrečak, predsjednik Gradskog vijeća Zvonko Vrtarić, preživjeli sudionik nesreće Franjo Bogdan iz Hlapičine, predsjednici mjesnih odbora, predsjednik Podružnice umirovljenika Mursko Središće Stjepan Smolak, župnik Marijan Horvat i Rudarski zbor položili su vijenac i zapalili svijeće za sve poginule rudare. Župnik Marijan Horvat predvodio je molitvu za duše poginulih rudara, a Katarina Braniša iz Hlapičine, čiji je otac poginuo u rudarskoj nesreći u Maju 3, okupljenima se  obratila sa prigodnom pjesmom o rudarima

– Bio den ili noć trebalo je v jamu iti i uglena kopati. Bio den ili noć svetoj Barbari trebalo se pomoliti i pomoć zaprositi. Bio den ili noć rudarski “sretno” se pozdraviti i lenku vužgati. Ali samo jedna, jedna jedina noć naše droge k sebi je zela i vu velikoj žalosti nas ostavila. A mi smo denes, kak i sako leto s tugom v srcu došli svečicu im vužgati i Očenaša zmoliti.

Hvala rudarima i onima koji su nažalost dali svoje živote, rudarima koji su cijeli svoj život proveli u rudnicima i onima koji su još uvijek živi.Jednostavno, ovo je mjesto pijeteta koje se mora danas i za sto godina isto ovako obilježiti – istaknuo je gradonačelnik Dražen Srpak.

Nezapamćenu nesreću koja se dogodila 8./9. studenog 1961. godine na lokaciji Maj 3 (rudnik) životom su platili: četrdesetsedmogodišnji “palilac mina” Franjo Kodba iz Murskoga Središća (rodom iz Križovca), jamski vozači četrdesetogodišnji Mijo Sobočan iz Brezovca i tridesetpetogodišnji Ivan Novak iz Plešivice, pomoćni kopači četrdesetjednogodišnji Aleksa Čurin iz Zebanca (rođen u Peklenici) i tridesetdvogodišnji Martin Škrobar iz Grkaveščaka, te kopači tridesetsedmogodišnji Stjepan Kutnjak iz Žabnika, tridesetčetverogodišnji Ivan Perčić iz Lapšine, najstariji od njih pedesetogodišnji Stjepan Pintarić iz Šafarskoga, tridesetčetirigodišnji Josip Šafranić iz Jurovčaka i najmlaði meðu njima, tridesetogodišnji Ivan Vinko iz Grkaveščaka.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije