Vijesti / Grad Mursko Središće
Grad Mursko Središće
GRAD MURSKO SREDIŠĆE POZIVA Obilježavanje 58. godišnjice rudarske nesreće u jami 'MAJ 3'
Vjeran Žganec Rogulja/Pixsell

U PETAK

GRAD MURSKO SREDIŠĆE POZIVA Obilježavanje 58. godišnjice rudarske nesreće u jami 'MAJ 3'

U noći s 8. na 9. studeni 1961. godine u tamošnjoj jami došlo je do požara, u kojem je život izgubilo deset rudara

Tijekom uobičajenog posla u rudniku, radnici su osjetili dim, a ubrzo zatim i plamen. Zbog požara izmeðu 14. i 15. etaže život je izgubilo deset rudara, no neki od njih ipak su se puzeći uspjeli spasiti.

Nezapamćenu nesreću životom su platili: četrdesetsedmogodišnji „palilac mina“ Franjo Kodba iz Murskoga Središča (rodom iz Križovca), jamski vozači četrdesetogodišnji Mijo Sobočan iz Brezovca i tridesetpetogodišnji Ivan Novak iz Plešivice, pomoćni kopači četrdesetjednogodišnji Aleksa Čurin iz Zebanca (rođen u Peklenici) i tridesetdvogodišnji Martin Škrobar iz Grkaveščaka, te kopači tridesetsedmogodišnji Stjepan Kutnjak iz Žabnika, tridesetčetverogodišnji Ivan Perčić iz Lapšine, najstariji od njih pedesetogodišnji Stjepan Pintarić iz Šafarskoga, tridesetčetirigodišnji Josip Šafranić iz Jurovčaka i najmlađi među njima, tridesetogodišnji Ivan Vinko iz Grkaveščaka.

Pozivamo Vas da zajedno obilježimo 58. godišnjicu rudarske nesreće u jami „MAJ 3“ u petak 08. studenog 2019. godine u 10,00 sati.

 

Pročitajte i ovo
Najgledaniji video
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!