Vijesti / Grad Mursko Središće
Grad Mursko Središće
USVOJEN PRORAČUN Grad Mursko Središće u 2019. godini raspolaže s 57,5 milijuna kuna
Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

OPORBA GLASALA PROTIV

USVOJEN PRORAČUN Grad Mursko Središće u 2019. godini raspolaže s 57,5 milijuna kuna

U planu proračuna su gradnja dječjeg vrtića, ceste i oborinske odvodnje u Gospodarskoj zoni Brezje, kompostane, javne rasvjete i niz drugih ulaganja

U ponedjeljak, 26. studenog održana je 10. sjednica Gradskog vijeća Grada Mursko Središće na kojoj je od četrnaest točaka dnevnog reda ona najvažnija bila proračun za 2019. godinu koji je usvojen većinom glasova vladajuće koalicije – HDZ HDS HSLS HNS, dok vijećnici oporbene koalicije SDP HSU HL ŽZ NEZAVISNA LISTA svojim glasovima nisu podržali proračun za 2019. godinu.

On iznosi 57.535.000 kuna, a najznačajnije investicije koje su sastavni dio toga proračuna su gradnja dječjeg vrtića, ceste i oborinske odvodnje u Gospodarskoj zoni Brezje, kompostane, javne rasvjete – sve financirano iz EU fondova. Sastavni dio ovog proračuna su također već odobreni projekti Zaželi – pomoć starijim i nemoćnima, Svi u vrtić – produženi popodnevni boravak za djecu u vrtićima sa nizom drugih dobrobiti za djecu također financirano iz EU fondova visine 5,5 milijuna kuna te niz drugih ulaganja po svim naseljima u društvene domove, ceste, pješačko biciklističke staze, razne pomoći osnovnoškolcima, srednjoškolcima, studentima i umirovljenicima.

Također je jedna točka bila i peti rebalans proračuna te on, sa zadnjim tehničkim izmjenama, iznosi 25.160.000,00 kuna. Jedna od točaka bila je prijedlog odluke o socijalnoj skrbi Grada Mursko Središće, a koja se na dnevnom redu našla prema nalogu Ministarstva demografije, obitelji, mladih i socijalne politike, a koju vijećnici nisu podržali svojim glasovima. Centar za kulturu Rudar Odlukom Gradskog vijeća postaje javna ustanova te će se pokrenuti sve daljnje potrebite radnje za uspostavu i punu funkciju te ustanove.

Jedna od točaka bilo je i izvješće o radu Dječjeg vrtića Maslačak koje je iznijela ravnateljica Ivana Maltarić, a Gradsko vijeće jednoglasno prihvatilo. Obzirom na to da 23. siječnja 2019. godine ističe mandat mjesnim odborima Odlukom Gradskog vijeća raspisani su izbori za vijeća mjesnih odbora – 17. veljače 2019. godine. Donesena je godišnja odluka o financiranju političkih stranaka prema rezultatima zadnjih lokalnih izbora. Također je donesena odluka o suglasnosti za provedbu ulaganja u projekt Rudarska kuća za potrebe aplikacije u EU fondove. U ulici Slatine Grad je polovicom 2018. raspisao natječaj za prodaju šest parcela za stambenu izgradnju po cijeni od 15 eura, ali nažalost nije bila prodana ni jedna parcela stoga je jučer Odlukom Gradskog vijeća cijena zemljišta smanjena s 15 na 10 eura po metru kvadratnom.

Zbog promjene zakona o komunalnom gospodarstvu trebalo je donijeti novu visinu boda za obračun komunalne naknade koji je do sada iznosio 0.30 prema odluci iz 2001. godine. Obzirom na dugi vremenski period te promjenu svih uvjeta održavanja javnih gradskih površina, javne rasvjete, groblja – visina boda je minimalno povećana te ona sada iznosi 0.37, ali još uvijek se veliki dio usluga koje bi se morale pokrivati komunalnom naknadom financira iz poreza iz dohotka.

Donesena je nova odluka o javnim priznanjima koja puno preciznije uređuje dodjeljivanje javnih priznanja, a po novom su tom odlukom obuhvaćeni i najbolji učenici osnovne, srednje škole i studenti. Veliku pažnju vijećnika plijenila su dva prijedloga gradonačelnika, a riječ je o odluci o poticajima za uređenje nekretnina na području grada Mursko Središće i odluci o sufinanciranju dnevnog boravka starijih osoba u domovima za starije i nemoćne osobe na području grada Mursko Središće.

Prvom odlukom želi se postići da se stare i ruševne kuće uklone s tih zemljišta ili pak ako je to svrsishodno obnove te je Grad za tu namjenu osigurao poticaje u iznosu od 10 tisuća kuna za rušenje i 15 tisuća kuna za obnovu prema određenim uvjetima. Broj korisnika odrediti će se putem javnog poziva, a njihov izbor izvršiti od strane povjerenstva. Druga odluka o sufinanciranju dnevnog boravka starijih osoba pak ima za cilj pomoći starijima sa manjim prihodima, a koji zbog bolesti ne mogu biti sami kroz dan niti pak imaju financijske mogućnosti za smještaj u domu za starije i nemoćne da koriste uslugu dnevnog boravka u domovima za starije i nemoćne na području grada Mursko Središće, a Grad će za 20 najpotrebitijih osoba koje ispunjavanju uvjete iz Pravilnika sufinancirati 50% ili najviše do dnevno 30,00 kuna boravka.

Na aktualnom satu najvažnija pitanja su bila o radu nedjeljom kojeg je postavio predsjednik Gradskog vijeća Zvonko Vrtarić, a gradonačelnik Dražen Srpak je odgovorio da su se određeni pomaci dogodili i da će se nadalje nastojati taj problem riješiti te pitanje prometa koje je postavio potpredsjednik Gradskog vijeća Kristijan Antolović, a gradonačelnik Dražen Srpak mu je odgovorio da ima obećanje mjerodavnih da se s 01.01.2019. promet preko 7,5 tona za koji postoji bolji alternativni pravci (autoput) cestom D209 od GP Mursko Središće do Šenkovca zabranjuje.

Sjednica Gradskog vijeća trajala je gotovo četiri sata na kraju koje je gradonačelnik zahvalio svim vijećnicima, djelatnicima i suradnicima na dobroj suradnji i poželio im svako dobro.

Pročitajte i ovo
Najgledaniji video
Najgledanija galerija
Izdvojeno
Category: 5973

Reci što misliš!