Vijesti / Grad Mursko Središće
Grad Mursko Središće
FOTO U Murskom Središću Martinje proslavili uz tamburaše, kobasice, kestene i neizostavno krštenje mošta
Grad Mursko Središće

martinje u gradu rudara

FOTO U Murskom Središću Martinje proslavili uz tamburaše, kobasice, kestene i neizostavno krštenje mošta

Mošt su ove godine pokrstili gradonačelnik Dražen Srpak i 'biskup' Vladimir Kovačić

Sveti Martin živio je između 316. i 397. godine. Bio je sin rimskog tribuna u Savariji, današnji Szombathely u Mađarskoj, protiv njegove volje unovačili su ga u carsku gardu, a usred jedne zime sreo je na putu nekog prosjaka. Kako nije imao novaca, dao mu je pola svojeg plašta da se zaštiti od hladnoće. Nakon toga ima vizije Isusa i prelazi na kršćanstvo, odlazi u samostan, a kasnije postaje biskup grada Toursa. Uvijek je vodio brigu o siromašnima i progonjenima. Postao je zaštitnik vinogradara, vinara, vojnika, izliječenih alkoholičara, konja i gusaka. Spomendan mu je 11. studeni i taj se dan slavi kao Martinje.

Tako se u petak, 9. studenog u organizaciji Grada Mursko Središće i Turističke zajednice grada Mursko Središće tradicionalno obilježilo Martinje u Gradu rudara. U Gradskom parku mnogobrojne građane zabavljao je tamburaški sastav “Tambura”. Ukusne kolače i kobasice pripremale su i pekle članice Društva žena Mursko Središće.

Vino i čaj kuhao je Martin Nedeljko, dok su središćanski vatrogasci Miljenko Palnec i Ivica Mesarić pekli kestene. Građani najsjevernijeg grada i okolnih općina degustirali su mlado vino brojnih međimurskih vinara. Naravno da Martinje ne može proći bez “krštenja mošta” kojeg su ove godine pokrstili gradonačelnik Dražen Srpak i “biskup” Vladimir Kovačić.

Pročitajte i ovo
Najgledaniji video
Najgledanija galerija
Izdvojeno
Category: 5973

Reci što misliš!