čuvanje okoliša

U PROTEKLOJ GODINI Mursko Središće jedan od devet gradova koji je uspio premašiti stopu od 50 posto odvojeno prikupljenog otpada

Prije par godina Grad Mursko Središće s okolnim općina preuzeo je privatno komunalno poduzeće Murs – ekom

Grad je većinski vlasnik sa udjelom 85%, dok okolne općine SV. Martin, Selnica, Vratišinec imaju udjele od po 5% vlasništva. U tih par godina vrijednost firme povećana je tri do četiri puta te su se svakodnevno uvodile nove usluge, a firma opremala za novu vrstu poslova. Uspostavljen je sustav odvojenog prikupljanja otpada te domaćinstva na području grada imaju četiri kante – zelena, smeđa, plava i žuta.

Sagrađena je nova kompostana, vrijedna 4,5 milijuna kuna i 50% financirana iz EU fondova. Zaposlenicima su povećane plaće i osigurava sva ostala materijalna prava. Nabavljeni su razno razni alati i uređaji za održavanje javnih i zelenih površina te  usluge zimske službe u vrijednosti više od milijun kuna. Putem EU projekata nabavljena su dva nova komunalna vozila za odvoz otpada.

Također, Murs-ekom vrši uslugu odvoza glomaznog otpada i granja dva puta godišnje te odvoz stakla na kućnom pragu. Takav sustav omogućava lakše recikliranje i smanjenje otpada koji završava na odlagalištima. Isto tako, odobrenim sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sanirana su divlja odlagališta u romskim naseljima na području grada.

Navedene usluge posljedično su doprinijele da je Grad Mursko Središće prema objavljenim podacima Ministarstva zaštite okoliša o odvojeno prikupljenom otpadu odnosno Izvješću o komunalnom otpadu za 2023. godinu jedan od devet gradova u Hrvatskoj koji je uspio premašiti stopu od 50 posto odvojeno prikupljenog otpada

Zajedničkim naporima moramo i možemo doprinijeti očuvanju okoliša u kojem živimo.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije