GRAD RUDARA

NACIONALNI SKUP Spomen dom ‘Cimper’ i Međimurski ugljenokopi na kongresu povjesničara

Spomen dom rudarstva „Cimper“ i Međimurski ugljenokopi tema na najvećem nacionalnom kongresu povjesničara

Ovih je dana u Osijeku održan 7. kongres hrvatskih povjesničara, ujedno i najveći nacionalni skup povjesničara. Na četverodnevnom je događaju među brojnim studijama bilo prezentirano i predavanje vezano uz Spomen dom rudarstva „Cimper“ i Međimurske ugljonope.

Ravnatelj Centra za kulturu „Rudar“, Zoran Turk, ujedno i autor postava i jedan od autora monografije Črni i beli rudari održao je predavanje s temom „Aspekti sukoba unutar radničkog kolektiva Međimurskih ugljenokopa šezdesetih godina 20. stoljeća“.

Time je tematika vezana uz Međimurske ugljenokope i kompleksne odnose unutar poduzeća, kako kod velikih nesreća, tako i malverzacija i zlouporabe bolovanja stigla i na nacionalnu znanstvenu pozornicu.

Upozoreno je da odgovori na neka pitanja nisu dani ni nakon šest desetljeća, a istraživanje svakako otežava činjenica da je većina arhiva Međimurskih ugljenokopa uništena.

Uz znanstveni aspekt razvija se i onaj turistički, pa je tako u završnoj fazi i uvođenje virtualne stvarnosti u postav Cimpera, čime će posjetitelji i sami moći doživjeti nesreću koja se dogodila u noći s 8. na 9. studeni 1961. godine. Otvaranje tog segmenta postava očekujte sljedeće Noći muzeja, posljednjeg petka u siječnju 2025. godine.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije