evo odgovora

MURSKO SREDIŠĆE Vijećnik Marko Strojko postavio pitanja o ogradi na groblju, ‘preživljavanju’ visokih temperatura i proslavi DVD-a Križovec

Na protekloj, 24. sjednici Gradskog vijeća Murskog Središća, vijećnik Marko Strojko postavio je gradonačelniku Draženu Srpaku tri pitanja

Marko Strojko: Gradonačelniče, imam pitanje u vezi ograde na groblju Peklenica-Križovec. Naime, tamo su posađeni čempresi, dosta problema ima Mjesni odbor Križovec i Peklenica i komunalno poduzeće Murs-Ekom koje taj dio održava, odnosno oni se i suše i propadaju. Tamo smo u zadnje vrijeme proširili i ovu novu grobnu kuću, a što se tiče stare grobne kuće, nju smo renovirali. Postoji li kakva mogućnost da se ta ograda sredi?


gradonačelnik Dražen Srpak: Nakon što smo oba naša groblja uredili, pri čemu smo u Murskom Središću asfaltirali staze, obnovili grobnu kuću, kupili rashladne vitrine i novo vozilo pogrebno, a u Peklenica-Križovec napravili nadstrešnicu, uredili prostorije i tako dalje, osobno ne vidim razlog zašto ne bi mogli napraviti tu ogradu. Planirat ćemo to, vidjeti kolko to košta i urediti, moguće u neke dvije faze, ali ćemo to riješiti. Molim samo stručne službe da se napravi idejno rješenje.


Marko Strojko: Što se tiče klimatskih promjena, visokih temperatura koje zahvaćaju i grad Mursko Središće i cijelu Hrvatsku i ovaj dio Europe, da li Grad ima neki plan ili strategiju kako bi se olakšalo preživljavanje ovih najtoplijih dana u godini?


gradonačelnik Dražen Srpak: Ima, znači svjesni smo mi toga, ne samo mi nego valjda svi ljudi koji hodaju po cesti, kakve su vrućine, koliko je potrebno zapravo zatamniti prostor i napraviti hladovinu. Danas kad parkiramo umjesto prvog slobodnog mjesta, tražimo slobodno mjesto koje je u hladu. Jer to je neizdrživo i evo, vezano uz to, možda sam prije čak i izostavio kod onih projekata, znači tu je ta kuća koju smo kupili Martinska 2, za koju radimo projektnu dokumentaciju, bili smo na sastanku vezanom uz to već u Zagrebu, znamo kako ćemo se prijaviti za novce, za sto posto financiranja, za obnovu te zgrade. Ona bi došla u funkciju na način da bi u prizemlju bila rođendaonica i prostori za djecu, a gore na katu Murs-Ekom. U prostorijama tamo gdje je sada Murs-Ekom otvorila bi se psihološka ambulanta. To je sve dogovoreno sa Domom zdravlja, samo čekamo da se prostori urede. Znači još jedna od bitnih stvari dolazi u grad. Ono što je kod tog projekta za ovo pitanje važno, je to što projekt sadrži jednu veliku dozu ozelenjivanja. Morat ćemo uz obnovu zgrade napraviti tri zelene oaze. Prva zelena oaza bila bi samo dvorište, koje bi služilo toj djeci za igru. Druga zelena oaza bila bi tu preko ceste odma di je parkiralište, gdje bismo posadili puno drveća, pa bismo zapravo cijeli tu i parking i ovaj cijeli prostor zatamnili i stvorili hladovinu. Treća zelena oaza bila bi preko onaj parking, prema Muri koji bi isto tak cijeli zatamnili i dobili bi hladovine i još nešto sadnje, posadili u urbanom dijelu šetnice. Tako da to je rješenje i za naselja, napravit ćemo uskoro i godišnji sastanak sa mjesnim odborima, da vidimo koje su to pozicije na kojima bi se moglo posaditi puno drveća. Tak da te najvažnije urbane prostore u naseljima zatamnimo.


Marko Strojko: I još jedno pitanje gradonačelniče što se tiče DVD-a, želim Vam se zahvaliti u ime svih vatrogasaca koliko ste truda i rada, volje, energije uložili u ovo vozilo koje je došlo u DVD Mursko Središće, a koje će služiti svim vatrogasnim društvima kako bi se operativa podigla na bolju razinu. DVD Križovec evo zadnjih godina privlači mlade članove, ove godine slavimo, za dva tjedna, veliki jubilej, 90. obljetnicu, pa da li možemo očekivati da Grad Mursko Središće bude glavni sponzor ove proslave.


gradonačelnik Dražen Srpak: Da, dobro ste rekli trebalo je puno truda za ovo vozilo koje ste dobili, ne znam bilo je tu i nekih loših natpisa o tome da su nedavno to vozilo u jednom naselju popljuvali. Ja mislim da nije bilo to toliko strašno, da se to možda malo prenapuhalo, ali svejedno bih zamolio predsjednika mjesnog odbora Sitnice da se takve stvari izbjegnu. To je jedno. Jučer je došlo popravljeno vozilo Scania, znači tu smo uložili 15.000,00 eura u popravak pumpe, tako da imamo sad i cisternu sa 7000 litara vode, a i veliko navalno vozilo koje je sad u funkciji, plus malo navalno vozilo, plus kombiji, plus malo navalno vozilo Križovec i malo navalno vozilo Peklenica. Možemo zaključiti da su naši vatrogasci zaista opremljeni adekvatno. A naravno da su važni i ljudski resursi . Što se tiče pokroviteljstva kak smo prema svima tak smo i prema vama.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije