mursko središće

VRIJEDNA ISTRAŽIVANJA Vrijedni arheološki nalazi u Štrukovcu

Područje Grada Mursko Središće obiluje vrijednim arheološkim ostacima. Na današnjoj su Šetnici svete Barbare pronađeni ostaci rimske civilizacije, a u Peklenici, uz rimske novčiće, pronađena je i jedna od najvrjednijih brončanodobnih ostava u cijeloj Republici Hrvatskoj

Također, u Hlapičini su geofizička istraživanja dala određene rezultate na lokaciji Stara škola, a daljnja će istraživanja moći pokazati o čemu je točno riječ.


Posljednje vrijedno nalazište iznjedrili su radovi na aglomeraciji Štrukovec, gdje su kod majura pronađeni ulomci keramike. Nakon analize koju je provodila tvrtka Galiot i arheolozi Marin Blažević i Slavko Galiot, zaključeno je da se analizirani ulomci mogu svrstati u eneolitik, preciznije u Lasinjsku kulturu koja se datira u razdoblje od 3700. do 3200. godine prije Krista.

Riječ je o kulturi koja se prostirala od Lasinja, preko Vučedola, Sjeverne Bosne, Gradišća, Štajerske i Koruške. Ovim je nalazom Štrukovec ušao na arheološku kartu Hrvatske, a vrijeme će pokazati koliko će interesa biti i za daljnja istraživanja.


Prostor majura u Štrukovcu i bez ovih arheoloških nalaza je vrijedna povijesna baština za koju Grad Mursko Središće u suradnji s partnerima traži najadekvtniju namjenu, a ovim novim otkrićima njegov potencijal samo raste.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije