DAN GRADA

DANI GRADA MURSKO SREDIŠĆE Sjeverna vrata Hrvatske na primjer drugima

Najsjeverniji hrvatski grad, Mursko Središće, sjeverna su vrata Hrvatske i od velikog značaja za cijelo Međimurje

U četvrtak, 27. lipnja, na blagdan sv. Ladislava, svečanom sjednicom Gradskog Vijeća proslavit će se 27 godina otkako je Mursko Središće dobilo status grada. Uz obljetnicu u tijeku je i najveća gradska manifestacija „Ljeto uz Muru” pa smo u razgovoru s gradonačelnikom Draženom Srpakom saznali što se sve to sprema, ali i iskoristili priliku da se osvrnemo na posljednju godinu.


Pred nama je Dan Grada, ali i bogati program Ljeta uz Muru…


Za tri godine, 2027., obilježit ćemo 30. obljetnicu kako je Mursko Središće dobio status grada. Ne možemo ni uspoređivati tadašnji izgled, sadržaje bilo koje vrste, nivo javne usluge s današnjim stanjem. Sadržaji su se nekada svodili na pučke veselice te pokoji kulturni ili sportski događaj, a posljednjih desetak godina to je dijametralno te je i manifestacija Dan Grada zajedno s manifestacijom „Ljeto uz Muru” u sasvim drugom formatu. Uobičajeno je da se uz Dan Grada, ali i gradski blagdan sv. Barbaru, otvaraju ili predstavljaju neki novi projekti pa će i ove godine biti otvoren obnovljeni Sokolski dom u kojem će se održati Svečana sjednica Gradskog vijeća.


Rijeka Mura se nameće kao nezaobilazna tema i velik izazov. Uz prošlogodišnji rekordni vodostaj, zahvaljujući pripremama spašen je centar grada, a i velik dio investicija baziran je uz rijeku.

Na koji način će se planirane investicije prilagoditi takvoj Muri?


Prošle godine smo imali vrlo ozbiljnu poplavu s povijesnim vodostajem, a sve je to izazvalo puno brige, pa i velikih šteta. Ako se takva poplava dogodi svakih deset godina, mi to možemo iznijeti, međutim ako to bude svake godine, tada će se morati promijeniti čitava paradigma suživota s rijekom. Štetu iza poplave je nemoguće svake godine financijski podnijeti, a postavlja se i pitanje opravdanosti ulaganja u nešto izloženo ugrozi. Što se tiče daljnjih planova uz rijeku Muru, izuzev planova koji se realiziraju, smatramo da treba pričekati koju godinu da vidimo kakav nas vodostaj očekuje i to će onda uvjetovati daljnje aktivnosti.


Mursko Središće, osim uz rijeku, razvija se i na gospodarskom, sportskom i društvenom planu…


Grad je u potpunosti promijenio svoje lice posljednjih desetak godina i nema segmenta života u kojem nismo postigli značajniji napredak. Gospodarska zona Brezje je u funkciji i nema ni jedne slobodne čestice za prodaju pa se radi proširenje zone za još 13 hektara. U gradu imamo 2.100 zaposlenih, dok je nezaposlenost nikad manja. Najvećim postignućem smatram to što smo u potpunosti izmijenili klimu u gradu, više nismo grad slučaj već grad primjer. Suradnja između političkih dionika je dobra i ne šteti razvoju grada te se ujedno ovim putem želim zahvaliti svima na suradnji.


Mijenjaju se i vizure grada, maknuta je konstrukcija graničnog prijelaza, uređen je prostor kod tržnice, što je još značajno u planu?


Uspjeli smo maknuti konstrukciju na graničnom prijelazu, vrijednu pola milijuna eura, i ona nam je darovana te ćemo ju iskoristiti za natkrivanje tržnice ili sličnu namjenu. Vizuru centra grada danas krasi Centar za kulturu, novoobnovljeni Sokolski dom i šetnica sv. Barbare.


Prostor bivše autobusne postaje pretvoren je u parkiralište uz novo autobusno stajalište, a rekonstruirana je i Selska ulica. Čeka nas rekonstrukcija glavnog raskršća što će biti realizirano ove ili iduće godine. Time završavamo ciklus ulaganja u centru koji danas ima izgled dostojan 21. stoljeća.


Kako ocjenjujete trenutnu ekonomsku situaciju u Gradu?


Čekaju nas velika ulaganja vezana uz realizaciju projekata što je predviđeno u dvije proračunske godine i bit će financijski teret za gradski proračun. Za dogradnju vrtića moramo dodati milijun eura, a iako smo dobili milijun eura za energetsku obnovu nove sportske dvorane i tu treba dodati još 300 tisuća eura.


Još 400 tisuća eura potrebno je za sufinanciranje aglomeracije Štrukovec, a tu su i manji projekti te se nadamo pomoći države. Važno je naglasiti da ne mislimo zbog toga zanemarivati ulaganja u društveni, sportski i kulturni život.


Kakvi su planovi za unapređenje javnih usluga u idućoj godini?


Iduće godine otvorit ćemo dograđeni dječji vrtić, a izgledno i dograđenu osnovnu školu. Osobno sam bio uključen u projekt dogradnje osnovne škole, a želim zahvaliti Županiji kao osnivaču na svim aktivnostima. Izdana je suglasnost za taj projekt uz sto posto financiranja sredstvima iz NPOO-a koje je osigurala Vlada RH.
Tu je i naš Murs-ekom koji svake godine iznađe neka nova rješenja pružanja kvalitetnije javne usluge našem građanstvu.


Kakvi su dugoročni planovi?


Za deset godina vidim Mursko Središće kao uređenu sredinu koja pruža visoku kvalitetu življenja s osiguranim radnim mjestima te kvalitetan život izvan radnoga vremena.


Grad vidim kao tolerantnu sredinu, grad koji je obilaznicom i brzom cestom spojen prema sjevernoj obilaznici grada Čakovca, grad u kojem je izgrađen sportski park s atletskom stazom, a želja mi je i izgradnja doma za starije i nemoćne osobe. Mursko Središće vidim i kao ekološki osviješten grad uz ravnomjerno razvijena naselja.

Ponovno ću se kandidirati


Posljednjih nekoliko godina obilježilo je i vaše djelovanje u Hrvatskom saboru. Kakvi su vam daljnji planovi?


Sedamnaest godina vršim funkcije u Gradu i još imam energije i ambicija pa ću iduće godine na izborima još jednom zatražiti povjerenje građana. Ponosan sam na sva postignuća, a zahvalan sam i suradnicima i građanima na potpori. Dva puta sam bio saborski zastupnik i tu su nastala neprocjenjiva iskustva i kontakti koji su korisni. Sada mi je najvažnije zdravlje i daljnja potpora obitelji jer želim dati još nekoliko godina punog angažmana u razvoju grada. A vrijeme ću provoditi i u hobijima, šetnji, fotografiji, nogometu te druženju s vlasnikom supruginog i mojeg srca, našeg malog zlatnog unuka, zaključio je gradonačelnik Dražen Srpak.

*Preuzeto iz Lista Međimurje br. 3609

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije