FOTO: Zamamni mirisi i okusi Međimurja u Scheierici

>> FOTO: Zamamni mirisi i okusi Međimurja u Scheierici

Edukativnim i promotivnim aktivnostima Udruženje ugostitelja Međimurja i ove je godina nastojalo poboljšati ponudu i uslugu kraja “med Murom i Dravom” koje je biranom ponudom jela i pića, te vrhunskom uslugom postalo prepoznatljivo diljem Hrvatske ,ali izvan njezinih granica.

Tako je uz podršku Turističke zajednice Grada Čakovca i Turističke zajednice Međimurske županije u čakovečkoj Scheierici održana 8. Gastro izložba – Bajkoviti okusi Međimurja, na kojoj se predstavilo sedam međimurskih restorana, Hotel ‘Park’iz Čakovca, Restoran ‘Prepelica’ iz Otoka, Restoran ‘Međimurski dvori’ iz Lopatinca, Spa Golfer hotel Sveti Martin ‘La Batat,Restoran ‘Međimurska hiža’ Čakovec, Restoran ‘Martin’ Nedelišće i Kavana ‘Katruža’ Čakovec, radionica kolača ‘Monika’ iz Ivanovca, vinarija Jakopić, Vinska kuća Dvanajščak-Kozol i Izletište Vinska kuća Hažić, a pridružili su im se i učenici Srednje škole Prelog.

– Prije osam godina započeli smo s organizacijom prve Gastro izložbe i cilj koji smo si onda zadali, polako se ostvaruje. Za sve više ljudi Međimurje postaje poželjna turistička i gastronomska destinacija. Čuva se tradicija, ali se prate i trendovi. Prilagođavamo se i m surađujemo, jer samo tako možemo doći do konkretnih rezultata, kazao je Mijo Turk predsjednik Udruženja ugostitelja Međimurja prilikom svečanog otvorenja manifestacije.

Međimurskim ugostiteljima podršku je dala i Hrvatska obrtnička komora čiji je dopredsjednik Davor Pleško istaknuo kako bi svi zajedno trebali malo više paženje pokloniti kontinentalnom turizmu i njegovoj promociji, jer on za razliku od turističke sezone na Jadranskoj obali traje cijelu godinu. Sjeverozapadna Hrvatska i Međimurje, kao dio te regije sve se više prepoznaje po svojim autohtonim specijalitetima, no potrebno je kreirati još jedan čvršći eno- gastronomski trend od kojeg će svi u budućnosti imati veće koristi.

Međimurci vole jesti ‘pretepeno’, ali i ‘pajceke i purice’

Na stolovima izlagača bila su tradicionalna jela prikazana u izvornom obliku, ali i u kreativnim oblicima i spojevima prilagođenima zahtjevima današnjih gastronomskih trendova. Ono što međimursku kuhinju čini drugačijom od ostalih u okruženju, je to što se ona prvenstveno bazira na ‘pretepenoj’ , odnosno mliječnoj hrani, kazala je Dragica Horvat, dugogodišnja predsjednica Udruženja ugostitelja Međimurja. Isto tako konzumira se puno svinjetine, ali i ‘purica i raca’. Stoga je i na ovogodišnjoj gastro izložbi bilo zastupljena domaća hrana, a s obzirom na prigodu, jela su bila pripremljena i na jedan poseban adventski način.

-To je zapravo bio osnovni cilj i ovogodišnje manifestacije, istaknula je voditeljica Turističkog ureda Turističke zajednice Grada Čakovca Boška Ban Vlahek. Želja je svih nas da restorani poprime stari tradicijski duh i da gosti kada dođu u Međimurje mogu vidjeti, ali probati jela kojima su se naši stari hranili, a to je bila kvalitetna i zdrava, domaća hrana.

Spomenimo na kraju i to da je 8. Gastro izložba – Bajkoviti okusi Međimurja, imala i humanitarni karakter tako da će sav prihod od ulaznica po cijeni od 30 kuna biti namijenjen Domu za odrasle osobe Orehovica.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije