Zrinska garda postavlja spomen ploču bl. Alojziju Stepincu

U sklopu obilježavanja 15. obljetnice osnutka i djelovanja Zrinske garde Čakovec na Skupštini Udruge u veljači odlučeno je da se na pročelju Franjevačkog samostana u Čakovcu postavi spomen ploča bl. Alojziju Stepincu u prigodi 80. obljetnice euharistijskog kongresa u Čakovcu (23. – 25.8.1935.), na kojem se okupilo 60.000 vjernika iz čitavog Međimurja, a predvodio ga je tadašnji zagrebački nadbiskup koadjutor, današnji blaženik Alojzije Stepinac.

Naime, franjevci su u Čakovec došli na poziv Nikole VII. Zrinskog, kako piše u samostanskoj kronici “U to je dakle čakovečko mjesto našu braću tek 1659, godine uveo presvijetli, velemožni i preuzvišeni junak, gospodin Nikola Zrinski, ban ili potkralj kraljevstava Hrvatske i Slavonije, koji je zaslužio naziv ‘ukras Hravata, strah turaka i štit kršćanstva’”. Otuda povezanost Zrinske garde i Franjevačkog samostana u Čakovcu, kojemu je na dar za ovogodišnje Porcijukulovo darovala i zavjetnu sliku Gospe od Anđela.

Svečanost otkrivanja spomen ploče bit će u nedjelju, 27. rujna 2015., kojom prilikom će misno slavlje u 11 sati u župnoj crkvi svetog Nikole biskupa predslaviti varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije