Čakovec među najtransparentnijim gradovima u Hrvatskoj

>> Čakovec među najtransparentnijim gradovima u Hrvatskoj

Tijekom studenog, prosinca, siječnja i veljače Institut za javne financije iz Zagreba provodio je istraživanje transparentnosti proračuna svih hrvatskih općina, gradova i županija.

Čakovec je i ovaj put na samom vrhu, kao jedan od petnaest hrvatskih gradova koji su ocijenjeni najvišom ocjenom, odnosno koji su na svojim internetskim stranicama objavili svih pet traženih dokumenata.

Institut za javne financije istraživanje je provodio na način da je provjeravao dostupnost dokumenata na internetskim stranicama jedinica lokalne i regionalne samouprave; Izvršenja Proračuna za 2013., Polugodišnje izvješće o izvršenju Proračuna za 2014., Prijedlog Proračuna za 2015., Proračun za 2015. godinu te Proračun za građane. Naime, dostupnost spomenutih dokumenata omogućuje građanima da dobiju potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu, omogućuje im da se informiraju i utječu na odluke o prikupljanju i trošenju javnog novca.

Čakovec je na svojim internetskim stranicama imao pravovremeno objavljeno svih pet dokumenata, što je imalo samo još 14 gradova te samo jedna općina. Jedina je jedinica lokalne samouprave iz Međimurske županije ocijenjena ocjenom 5. Gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač na dodjeli priznanja zahvalio se u ime svih najboljih gradova, naglasivši da ovo priznanje smatra podstrekom, jer transparentnost poslovanja mora se podrazumijevati.

“Danas je teško biti dužnosnik, jer na sve odluke, projekte i programe javnost gleda, najblaže rečeno sa sumnjom, a transparentnost rada gradonačelnika i gradske uprave omogućuje lakšu provedbu onoga za što je i dobiveno povjerenje građana.”, rekao je Kovač te dodao da Čakovec već niz godina nastoji svoj rad učiniti što dostupnijim javnosti.

“No, takve standarde trebali bi imati svi, od javnih poduzeća, ustanova pa sve do udruga civilnog društva. Mi u Čakovcu u posljednje dvije godine pokrenuli smo procese kojima ih želimo potaknuti da odgovornije i transparentnije rade i posluju te da svaku utrošenu kunu mogu u bilo kojem trenutku opravdati. Javnim pozivom za sufinanciranje projekata i programa udruga nastojimo im omogućiti normalno planiranje aktivnosti i rad.”, rekao je, među ostalim gradonačelnik Kovač.

Ministar financija Boris Lalovac naglasio je da su istraživanja poput ovog vrlo korisna, jer pokazuju koje su sredine odgovornije prema novcima poreznih obveznika. Na taj način i drugi se potiču da uvode europske standarde i transparentije posluju.

Inače, istraživanje je pokazalo da transparentnost ne ovisi o veličini, stupnju razvijenosti ili geografskoj poziciji, već uglavnom o političkoj volji opcije na vlasti. Najtransparentnije županije su Zadarska, Brodsko-posavska, Krapinsko-zagorska, Šibensko-kninska i Varaždinska županija. Pored Čakovca svih pet kriterija zadovoljili su i Buzet, Crikvenica, Dubrovnik, Koprivnica, Opatija, Osijek, Pazin, Pula, Rijeka, Slavonski Brod, Split, Šibenik, Vodice i Zagreb. Od hrvatskih općina traženih pet dokumenata objavila je jedino Općina Viškovo.

Općine su ocijenjene prosječnom ocjenom 1,4, gradovi sa 2,7, a županije sa 3,9. Istraživanje su predstavile Katarina Ott i Mihaela Bronić iz Instituta za javne financije, a pored ministra Lalovca i gradonačelnika Kovača, okupljenima su se obratili i župan Zadarske županije Stipe Zrilić i načelnica Općine Viškovo Sanja Udović.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije