FOTO: Blagoevgrad i Čakovec novi su prijatelji

>> FOTO: Blagoevgrad i Čakovec novi su prijatelji

U četvrtak je u čakovečkoj Gradskoj vijećnici potpisana Povelja o prijateljstvu između Čakovca i bugarskog Blagoevgrada. Nakon Schramberga, Nagykanizse, Plonska i Kiryat Tiwona ovo je peti grad prijatelj, a formalizacija odnosa omogućit će pisanje i provedbu zajedničkih projekata, razmjenu učenika i studenata, kulturnu, sportsku i gospodarsku suradnju te još mnogo toga.

Sporazum su potpisali gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač i gradonačelnik Grada Blagoevgrada Dr. Atanas Kambitov. – Blagoevgrad i Čakovec imaju mnogo toga zajedničkog, a razmjenom iskustava jedni od drugim možemo mnogo naučiti, rekao je prilikom potpisivanja Povelje, gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač.

– Blagoevgrad je mjesto sa razvijenom prehrambenom industrijom i sveučilišni grad, a mogućnosti za suradnju vidimo na ponajprije na kulturnom i gospodarskom polju. O tome je i razgovarano na radnom sastanku te ćemo ubrzo krenuti s konkretiziranjem dogovorenog, istaknuo je među ostalim gradonačelnik Kovač.

Dr. Atanas Kambitov rekao je izuzetno zadovoljan što je bugarska veleposlanica u Hrvatskoj nj.e. Tanya Dimirtrova predložila da se zbliže upravo s Čakovcem.

“U ova dva dana koliko boravimo u Čakovcu, vidjeli smo mnogo toga lijepog, a kvalitetna rješenja koja su implementirana na određenim područjima, posebice zbrinjavanju otpada, koristeći čakovečki know-how, pokušat ćemo realizirati i kod nas. Europska unija u financijskoj perspektivi do 2020. godine posebnu pozornost daje međunarodnoj suradnji, te nam izrada zajedničkih projekata omogućuje privlačenje europskog novca”, naglasio je Kambitov.

Inače, čakovečko izaslanstvo je početkom ove godine boravilo u Blagoevgradu, a tijekom posjeta dogovoreno je bratimljenje dvaju gradova. Blagoevgrad ima 80 tisuća stanovnika te dva sveučilišta koje ukupno pohađa 20 tisuća studenata. Jedno od njih, Američko sveučilište ponajbolje je sveučilište u toj zemlji.

Izaslanstvo Blagoevgrada u Čakovcu boravi nekoliko dana, a u sklopu posjeta obići će naše znamenitosti, sudjelovati na Svečanoj sjednici, ali i razgovarati s upravama gradskih poduzeća.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije