Anketa: Probleme mladih u najvećoj mjeri riješilo bi zapošljavanje

>> Anketa: Probleme mladih u najvećoj mjeri riješilo bi zapošljavanje

U srijedu je u sklopu projekta “Izrada Programa za mlade Grada Čakovca 2015-2020” održana prezentacija rezultata ankete o razmišljanjima mladih s područja Grada.

Projekt sufinanciraju Ministarstvo socijalne politike i mladih, Grad Čakovec i Centar za mlade Čakovec. Osim predstavnika partnerskih udruga mladih, važan doprinos tribini dali su i predstavnici Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Centra za socijalnu skrb te Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Anketa je bila dostupna online, a dio anketnih listića ispunjavan je i u srednjim školama te visokoškolskim ustanovama s područja Čakovca koje su također su podržale anketiranje mladih. Ukupno je 1053 mladih ispunilo anketu, a većina anketiranih bili su učenici srednjih škola koji žive u zajedničkom kućanstvu s roditeljima.

Prema rezultatima, oko 60% mladih je zadovoljno nastavnim programom, ali i prepoznaju problem neusklađenih programa srednjeg školstva sa potrebama tržišta rada zbog čega imaju i probleme prilikom zapošljavanja. Veliki udio mladih svjestan je da obrazovanje omogućuje i bolje plaćen posao (66%), bolji životni standard te lakšu komunikaciju sa svijetom (preko 70% ispitanika). Nešto manji postotak misli i da obrazovanje omogućuje veću društvenu moć.

Čak 99% kućanstava ima računalo, a mladi na društvenim mrežama provode vrijeme svaki dan – na taj način 6% anketiranih provodi manje od sata dnevno dok 40% na Facebooku, Twitteru i ostalim društveni mrežama provodi 2 do 3 sata dnevno. Internet je za 73% anketiranih i glavni medij kojim dolaze do informacija o svojim pravima i mogućnostima. Kvalitetom programa prevencije nasilja kao jednog od najvećih problema zadovoljna je četvrtina ispitanika. Zbog potreba posla preselilo bi se čak 77% mladih, a za svoje probleme, u najvećem opsegu prokazuju politiku kao krivca (44%), a slijede roditelji i mladi.

Probleme mladih najviše bi smanjilo zaposlenje, odnosno programi koji olakšavaju zapošljavanje te pomoć pri zapošljavanju (smatra 51% anektiranih). Zanimljivo je mišljenje anketiranih na koji način sami mogu doprinijeti rješavanju problema: 23% sudjeluje na izborima, 22% je uključeno u humanitarni rad, 28% uključeno je u rad udruga ili volontira dok je 3% uključeno u rad političkih stranaka.

Prisutni stručnjaci aktivno su se uključili svojim komentarima i prijedlozima, što će provoditeljima projekta iz Autonomnog centra i Centra za mlade biti korisno u provođenju daljnjih aktivnosti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije