Čakovec dobiva javni prijevoz elektrobiciklima

Čakovčani, ali i svi oni namjernici i turisti koji se nađu u gradu, uskoro će moći kao prijevozno sredstvo koristiti elektrobicikle. Naime, kako je rekao zamjenik gradonačelnika Čakovca Mario Medved, radi se o projektu “Čistiji Čakovec” koji je odobren od strane Fonda za zaštitu okoliša i to u omjeru sufinanciranja 40 % Fond, a 60 % Grad Čakovec.

Vrijednost projekta je nešto manja od milijun kuna. Za početak je predviđena nabava dvadeset bicikala, koji će se moći “puniti” na dvije stanice, odnosno na dvije gradske lokacije. Jedna od njih je kod Macanovog doma u samom središtu grada , a druga na jugu Čakovca, kod II. osnovne škole. Posuđivanje bicikla bit će na principu “korištenja kolica za kupnju u trgovačkim centrima”, kaže zamjenik čakovečkog gradonačelnika.

S obzirom da je riječ o pilot projektu, elektro bicikle će građani moći koristiti do kraja godine besplatno. Sve što je potrebno, je otići do gradskog poduzeća ” Ekom” na čakovečkim bazenima “Marija Ružić” i dati izraditi čip- karticu uz pomoć koje će se posuđivati bicikl. Kad se bicikl vraća na neko od stajališta iz njega se jednostavno izvadi čip-kartica, a vrijeme kada je parkirani i čeka drugog korisnika, koristi se za obnovu energije.

Osim na struju, elektrobicikli će se moći pokretati i na vlastiti pogon vozača, okretanjem pedala. Svi elektro bicikli imaju ugrađeni GPS, tako da se u svakom trenutku može znati gdje su, a njihovo kretanje moguće je pratiti putem interneta. Vjeruje se da će elektrobicikli upotpuniti i obogatiti turističku ponudu grada, ali isto tako da neće biti meta krađa. Montaža stanica za punjenje i “parking” je dovršena danas , a prve elektrobicikle na čakovečkim ulicama možemo očekivati kroz nepuna dva tjedna.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije