Grad i Županija nikako da za kulturu pronađu zajednički jezik

“Prošlu godinu završili smo s manjkom prihoda u odnosu na rashode od 261.943,16 kuna, što je bolje nego lani kad smo imali negativni rezultat od 1.775.970,46 kuna.

Unatoč minusu, zadovoljan sam jer smo pokrenuli mnoge investicije te vratili veliku većinu dugova iz ranijih razdoblja.”, rekao je, među ostalim, obrazlažući Godišnji izvještaj o izvršenju proračuna za 2014. godinu, gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač. Na 12. sjednici Gradskog vijeća Čakovca, koja je održana u četvrtak, našlo se dvadesetak točki dnevnog reda, među kojima su bila i izvješća o poslovanju gradskih ustanova.

Tijekom rasprave o poslovanju gradskih ustanova, najviše se govorilo o dugu Međimurske županije prema Centru za kulturu i Knjižnici “Nikola Zrinski” u Čakovcu. Naime, Centar za kulturu je u protekloj godini negativno poslovao, a tomu je razlog neisplata sredstava koja su bila predviđena u Županijskom proračunu.

Prema riječima vijećnika Rajka Bulata, sramotno je da se Županija tako odnosi prema Centru za kulturu kojijje jedna od najvažnijih kulturnih institucija u našem kraju. Financiranje Centra iz županijskog proračuna smanjuje se iz godine u godinu, smatraju ostali vijećnici, ne ispunjavaju se preuzete financijske obveze te se time u pitanje dovodi njegovo poslovanje.

Kako je rekao ravnatelj Centra za kulturu Ladislav Varga, unatoč obećanjima Županija još nije isplatila novac koji je bio predviđen u Proračunu za 2014. godinu, što je jedini razlog negativnog rezultata. Početkom tjedan Županija je prekinula i suradnju oko upravljanja Scheierovom zgradom u Čakovcu.

Naime, o programima u njoj te održavanju dosad je skrbio Centar za kulturu, a od 16. veljače to će raditi Međimurska županija. U dvije i pol godine u tom je prostoru održano mnoštvo programa, a Županija traži i da se novac koji je Centar zaradio iznajmljivanjem prostora uplati u njihov proračun. Varga je pitao što će biti s plaćanjem programa koje je Centar odradio za potrebe Međimurske županije, a bilo je je preko 90.

U sličnoj je situaciji i Knjižnica “Nikola Zrinski” kojoj je Županija dužna preko 660 tisuća kuna. No, oni za razliku od Centra za kulturu uspijevaju pozitivno poslovati. Gradonačelnik Kovač rekao je da je svjestan ovog problema, te da će u razgovoru s izvršnom vlasti u Međimurskoj županiji nastojati ovaj problem riješiti, jer je riječ o institucijama koje usluge pružaju svim stanovnicima Međimurja.

Na aktualnom satu, većina pitanja bila je vezana uz rad Zimske službe, koju je većina vijećnika ocijenila pozitivnom. Kritike su se odnosile uglavnom na čišćenje parkirališta unutar stambenih blokova te pješačko biciklističkih staza. Zamjenik gradonačelnika Mario Medved rekao je da neki nisu, unatoč obvezi i apelima, počistili ispred svojih kuća i poslovnih prostora.

Zbog toga nitko, iako za to postoje osnove, nije kažnjen, već samo upozoren. Također, s vatrogascima je dogovorena pomoć starijim i nemoćnim osobama oko čišćenja snijega. Oni su tijekom ovog tjedna na području Grada imali desetak intervencija.

Iznoseći podatke vezane uz rad Zimske službe i odgovarajući na pitanja vijećnika, pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo Dražen Barić, rekao je da su reagirali na sve dojave građana te počistili snijeg. Također, za sve intervencije vezane uz eventualne nove padaline, stoje na raspolaganju.

Na sjednici vijeća bilo je 20-tak točaka kao što su Izvješće o radu gradonačelnika u drugoj polovici 2014. godine, Odluka o provedbi posebnih mjera za sprječavanje odbacivanja otpada, Odluka o prihvaćanju povelje o prijateljstvu između Čakovca i Blagoevgrada te Odluka o financiranju decentraliziranih funkcija osnovnih škola u 2015. godini.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije