Sve je spremno za 51. Međimurski fašnik i Valentinovo

-Ove godine Međimurski fašnik poklopio se s Danom zaljubljenih – Valentinovim, kazala je u razgovoru za eMeđimurje Boška Ban Vlahek, voditeljica Turističkog ureda Grada Čakovca, stoga će ovaj vikend uzbudljiv i prepun zanimljivih događanja. Sve počinje već u subotu 14. veljače u prijepodnevnim satima, odnosno u 10 sati kada kreće dječja povorka u kojoj će oni najmlađi pokazati svoje fašničke kreacije koje su izradili u suradnji sa svojim tetama iz vrtića. Bit će to prilika da taj svoj silni trud prezentiraju u povorci , ali i pod velikim šatorom na Trgu republike gdje će imati osigurani besplatni čaj i krafne.

Nakon nastupa najmlađih, čakovečki gradonačelnik Stjepan Kovač sa svojim zamjenicima i suradnicima podijelit će 2000 besplatnih krafni za sve one građane i goste koji će se naći u Ulici zaljubljenih (Ulica Kralja Tomislava) koja je prigodno ukrašena sa sedam kilometara šarenih fašničkih traka koje su ručno izradili djelatnici Turističke zajednice Grada Čakovca i s prigodnih 150 crvenih srca. – Svake godine nastojimo osmisliti nešto novo, nastavlja voditeljica Turističkog ureda, kako bismo ovoj manifestaciji dali posebni štih te kako bi se ona razlikovala od ostalih maskiranih povorki koje se ovih dana organiziraju diljem zemlje.

Tako će se nakon fašničke povorke najmlađih snimati film o Valentinovu u Čakovcu, a točno u podne u zrak će se pustiti 99 balona s ljubavnim porukama. Naime, u subotu će ispod 150 crvenih srca biti postavljeno jedno veliko srce, visine tri metra, gdje će se građani moći besplatno fotografirati, bili oni zaljubljeni ili ne, a nakon toga će se te fotografije staviti na Facebook stranicu Turističke zajednice Grada Čakovca gdje će se one moći besplatno preuzeti, a postoji i mogućnost da se i “papirnato” razviju za prigodnu cijenu.

-Isto tako, nastavlja Ban Vlahek, ove smo se godine kroz jednu interakciju s ljudima odlučili snimiti film kako bi se vidjele ove povijesne zgrade i sama ljepota centra Čakovca, ali ovaj put kroz pogled zaljubljenih. Tako će se u ovu akciju snimanja filma, čiji je jedan dio s mladim zaljubljenim parom već snimljeni, moći uključiti svi građani. Nakon toga, u 12 sati u zrak će biti pušteno 99 ljubavnih balona, čime će se kroz tu sliku poslati u svijet poruku ljubavi iz Čakovca.


Tradicijski fašnik u novom ruhu, za najbolje slijede novčane nagrade

Ove godine povorka Tradicijskog fašnika biti će malo promijenjena, kazala je Boška Ban Vlahek. Naravno tu nije riječ o nekakvim velikim “zahvatima i rezovima”, jer promjenu koncepcije ne dozvoljava niti vrijeme, niti pak previše mijenjati nešto što je uspješno i što traje već godinama nema smisla. Ono što je novo , je toi da je ukinuti onaj Svjetovni fašnik koji se održavao u petak , tako da će sve skupine biti ujedinjene u jednu povorku koja kreće u nedjelju.

Ta tradicijska povorka krenut će uobičajen u 15 sati sa staroga sajmišta, nakon čega će se po nastupu na središnjoj pozornici, a zabava će se nastaviti u šatoru gdje će sve maškare i ostale zabavljati Bojan Jambrošić i New York Band. Ono što je ove godine novost je to da se maskirane grupe nagrađuju. Tako će svaka skupina izvesti svoju točku pod šatorom, a oni najbolji biti će nagrađeni. Prva nagrada je 5000 kuna, druga putovanje, a biti će izabrani i Miss i mister fašnika.


Međimurski fašnik pohodit će pedesetak fašničkih grupa

Osim domaćih, već standardnih domaćih tradicijskih skupina ove godine posjetitelji u Čakovcu imati će prilike vidjeti i maškare iz Mađarske, Slovenije, ali i iz mnogih krajeva Hrvatske. Inače, ovogodišnji Međimurski fašnik organizira se u sklopu projekta “Four towers” koji se sufinancira iz fondova Europske unije, tako da su troškovi koji se plaćaju iz Gradskog proračuna mali. Proračunski ovaj fašnik košta 150.000 kuna, od čega je više od 100.000 tisuća osigurano iz već prije spomenutog projekta “Four towers”, tako da cijela priča koja nas očekuje i nije toliko skup s obzirom na ono što na što nas očekuje i masu posjetitelja koja dolazi na Međimurski fašnik, koji je već godinama u jednom rangu najvećih tradicijskih fašničkih manifestacija u Hrvatskoj.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije