FOTO: Četrdeset godina Dječjeg odjela čakovečke Knjižnice

>> FOTO: Četrdeset godina Dječjeg odjela čakovečke Knjižnice

Prije 40 godina u čakovečkoj Knjižnici osnovan je Dječji odjel. Bio je među prvima u zemlji, a zahvaljujući odjelu i djelatnicima knjižnice, stvorila se navika čitanja kod niza generacija Čakovčanaca i Međimuraca.

U sklopu obilježavanja ove važne obljetnice, u petak je u Scheierovoj zgradi u Čakovcu, održan stručni skup pod nazivom “Djeca i mladi u knjižnicama – rad s djecom i mladima u knjižnicama sjeverozapadne Hrvatske“. Skupu su osim knjižničara iz ovog dijela lijepe naše, nazočili i pomoćnik ministrice kulture Vlade RH Vladimir Stojsavljević, zamjenica župana Međimurske županije Sandra Herman, zamjenik gradonačelnika Grada Čakovca Romano Bogdan, predstavnici Hrvatskog knjižničarskog društva i Nacionalne i sveučilišne knjižnice te voditeljica službe za knjižničnu djelatnost u ministarstvu kulture Jelena Glavić Perčin.

Osvrnuvši se na značaj ove kulturne institucije za Čakovec, zamjenik gradonačelnika Romano Bogdan rekao je da je u današnje vrijeme izuzetno važno ulagati u ovakve kulturne institucije jer o njima direktno ovisi naša budućnost. U Gradu Čakovcu to smo uvijek znali, rekao je Bogdan, te u Knjižnicu kontinuirano ulažemo ne tako mala sredstva.

Zaželivši svima nazočnima dobrodošlicu u Čakovcu, zamjenik Bogdan, rekao je i da mi nosimo ime grada Zrinskih, dajući time značaj i činjenici da je na ovim prostorima u njihovo vrijeme djelovala tiskara te da je ta velikaška obitelj posjedovala vrijednu i naširoko poznatu biblioteku.

Zamjenica župana Sandra Herman govorila je o značaju i ulozi knjižničara u obrazovanju djece, posebice kod stvaranja navike učenja i čitanja, rekavši da je njihova uloga vrlo važna i nemjerljiva. Skup je otvorio pomoćnik ministrice Vladimir Stojsavljević. Tom prilikom je rekao da je vrlo počašćen što boravi u Čakovcu. Istaknuo je važnost ulaganja u kulturnu infrastrukuru poput narodnih knjižnica, jer samo znanjem Hrvatska može ići naprijed.

Inače, na skupu je svoje radove i iskustva prezentiralo 13 predavača iz knjižnica iu sjeverozapadnog dijela Hrvatske.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije