Američki san: Nagrade u Chicagu osvojile bez pomoći odraslih

Na zidu sobe u Školi animiranog filma (ŠAF) u Čakovcu već desetak godina stoji zalijepljena razglednica s vizurom Chicaga. Taj mali komad papira, kao u nekoj filmskoj priči, djevojčicu Rajnu odveo je iz Čakovca sve do tog “vjetrovitog grada”.

Rajna je u srijedu doznala da je na jednom od najprestižnijih svjetskih festivala dječjeg filma, upravo u Chicagu, osvojila prvu nagradu! Njezin film “Prljavi grad” osvojio je nagradu za najbolji film koji je produciralo dijete u programu 31. Chicago international children film festivala, koji prikazuje 250 filmova iz pedesetak zemalja.

– Svi su govorili o ekologiji, pa sam napravila strip o gradu koji je tako prljav da su se kuće odlučile odseliti iz njega – objašnjava 12-godišnja Rajna Međimurec, čiji je inicijalni rad oduševio voditelje ŠAF-a.

Radila na štakama

– Strip je sadržavao neke vrlo originalne i pomalo otkvačene elemente i rješenja pojedinih kadrova. Film je potom napravila uz pomoć prijateljica Eme Bogdan i Une Jakšić tijekom jedne školske godine. Cure su vjerovale u njega, a jedna od njih je, iako je slomila nogu, na štakama dolazila na radionice samo da ga dovrše! – otkriva voditeljica ŠAF-a Jasminka Bijelić Ljubić. Film koji traje 72 sekunde već je i prije bio nagrađivan diljem svijeta.

– Nevjerojatno je doista da je početnu inspiraciju za crtež grada Rajna dobila gledajući u tu staru razglednicu! – dodaje. Film Eve Jalušić “Crveni zmaj” osvojio je pak u Chicagu drugu nagradu dječjeg žirija. Eva kaže da ga je radila dvije školske godine, a film na zabavan način govori o problemu odbačenosti u društvu.

Višestruko nagrađivani

– U ŠAF-u njegujemo izvorno dječje stvaralaštvo i originalnost. Dajemo im slobodu da sami razrade ideje – napominje Bijelić Ljubić. ŠAF-ovci, koji slave 40 godina rada, već su nagrađivani u Chicagu, 2002. i 2005. godine, s filmovima “Kleopatra” i “Voda”.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije