“Dan neovisnosti praznik je koji nas sve ispunjava ponosom”

Povodom Dana neovisnosti, gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač uputio je čestitku u kojoj stoji:

“Poštovane sugrađanke i sugrađani! Danas obilježavamo Dan neovisnosti, još jedan u nizu velikih i slavnih datuma iz naše novije povijesti. Tog 8. listopada 1991. godine na zasjedanju Hrvatskog sabora koje je zbog prijetnji bombardiranjem, održano u Ininoj poslovnoj zgradi, donesena je Odluka o raskidu državnopravnih sveza s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ, čime je naša zemlja postala neovisna.

Dogodilo se to nakon napada na zgradu Vlade, ali i nakon eskalacije sukoba između hrvatskih jedinica i JNA te paravojnih srpskih postrojbi. Tog dana prije 23 godine Čakovec je već bio oslobođen, u njemu se nisu nalazile neprijateljske jedince, a oružje zarobljeno u čakovečkoj vojarni, koristilo se na ratištima širom zemlje.

No, unatoč činjenici da su tada kod nas završile ratne operacije, brojni Čakovčani uključili su se u jedinice Hrvatske vojske, ne dvojeći da se Čakovec i Međimurje brane i u Slavoniji, Kordunu, Banovini, Lici i Dalmaciji. Mnogi su pritom i poginuli, a ovaj praznik još jedna je prilika da se posjetimo da i zahvaljujući njihovoj žrtvi, danas živimo u slobodi, u jednom od najrazvijenijih i najljepših hrvatskih gradova.

Poštovane sugrađanke i sugrađani! Dan neovisnosti praznik je koji nas sve ispunjava ponosom, a 8. listopada 1991. godine jedan od onih dana kada su postavljani temelji slobodne, demokratske i neovisne Hrvatske. Stoga Vas pozivam da ga proslavimo svečano i dostojanstveno te odamo pijetet svima onima koji su tijekom Domovinskog rata, ali i cijele hrvatske povijesti dali svoje živote na oltar domovine.”

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije