I za sve osnovce s područja Grada Čakovca osigurat će se udžbenici

Na 9. sjednici Gradskog vijeća Čakovca održanoj u četvrtak, donesena je Odluka o sufinanciranju udžbenika za učenike osnovnih škola s područja Grada Čakovca u predstojećoj školskoj godini. Prema njoj, svi osnovci koji imaju prebivalište na području Grada Čakovca, početkom nastave dobit će obvezne udžbenike, udžbenike za  izborne predmete, a učenici petog razreda i Geografski atlas.

Ovom Odlukom izvan snage stavljena je Odluka koju je Gradsko vijeće donijelo na sjednici u srpnju, a koja je predviđala nabavu školskih knjiga prema socijalnom kriteriju. Kako je u obrazloženju odluke rekao gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač, ovime se ujednačavaju prava koje imaju učenici na cijelom području Međimurja, zajedničkom nabavom smanjuje se cijena, udžbenike dobivaju sva djeca, a dio cijene sufinancira se iz županijskoga proračuna.

Ovaj projekt gradski proračun stajat će do milijun kuna, što je otprilike na razini izdataka koji bi nastali temeljem ranije Odluke. Također, potrebna sredstva osigurat će se predstojećim Rebalansom proračuna, no kako je rekao gradonačelnik Kovač, uglavnom će se preraspodijeliti nerealizirane stavke, tako da korisnici proračunskih sredstava to ne bi trebali osjetiti.

Odluka podrazumijeva i potpisivanje posebnog Sporazuma između Grada i Županije kojim će se urediti međusobne obveze. Kako stoji u Odluci, konačni iznos platit će se u omjeru 2/3 Grad Čakovec, a 1/3 Međimurska županija. Sve eventualne nejasnoće rješavat će nadležne službe u hodu, ali to učenici i roditelji ne smiju osjetiti. Kako je gradonačelnik posebno istaknuo, plan je da sve učenike početkom nastave udžbenici čekaju na školskim klupama.

Treba napomenuti da će udžbenici biti vlasništvo škola, a roditelji odnosno skrbnici prilikom preuzimanja potpisivat će izjavu kojom će se obvezati preuzete knjige nakon završetka školske godine vratiti u upotrebljivom stanju. Također, onim roditeljima koji su udžbenike već ranije kupili, ukoliko žele, vratit će se novac, naravno nakon predočenja plaćenog računa. U tom slučaju knjige će se od njih otkupiti te će i oni će morati potpisati  izjavu.

Svi tehnički detalji objavit bit će poznati ovih dana, a zainteresirani građani pozivaju se da prate internetske stranice Grada Čakovca i lokalne medije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije