Održana svečanost otvaranja 355. Porcijunkulskog proštenja

>> Održana svečanost otvaranja 355. Porcijunkulskog proštenja

U srijedu, 30. srpnja u čakovečkoj crkvi Svetog Nikole Biskupa započela je trodnevna duhovna priprava koju vodi fra Ivan Matić iz Kuće susreta Tabor iz Samobora. Svaki dan obnova započinje pobožnošću krunice  u 18 sati te se nastavlja večernjom misom u 18.30 sati.

Posebno svečano bilo je jučer (srijeda) kada je podizanjem zastava, čitanjem Poslanice (čitao je pripadnik Zrinske garde Hrvoje Novak) i kratkim igrokazom o povijesti Porcijunkule, odnosno obraćenju svetoga Franje koje se dogodilo 1208. godine u crkvi svete Marije od Anđela u Asizu, poznate pod nazivom Porcijunkula. Ta je crkva uskoro postala okupljalište svih franjevaca, a 1216. godine papa Honorije III. je odredio posebni oprost svima onima koji ju posjete te se ispovjede i pokaju za svoje grijehe. Poslije se taj oprost prenio na sve franjevačke crkve, a s vremenom i na sve župne crkve.

Porcijunkula ili Sv. Marija Anđeoska malo je zemljište s crkvicom nedaleko Asiza koje je 1209. godine sv. Franjo dobio od asiških benediktinaca za boravište svoje braće. Riječ porziuncola dolazi od latinske rijeci pars; talijanske porzione što znači porcija ili komad nečega. Odatle i naziv Porcijunkula. Crkva je oduvijek naslovljena na svetu Mariju Anđeosku. Porcijunkula je, recimo, nadimak.

Danas (četvrtak) nakon večernje mise slijedi molitva pred Presvetim. U petak 1. kolovoza je misno slavlje za bolesne i potrebne proslavit će se u 9 sati, a navečer od 21 do 22 sata priređuje se Marijansko bdjenje. Porcijunkulski oprost može se dobiti 1. kolovoza poslije podne i 2. kolovoza cijeli dan.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije