I osnovnoškolcima s područja Grada Čakovca besplatni udžbenici

I učenike osnovnih škola  s područja Grada Čakovca prvog dana nastave na školskim klupama dočekat će udžbenici. Naime, nakon pregovora s Međimurskom županijom, dogovoreno je da i Grad Čakovec ima isti model nabave udžbenika za predstojeću školsku godinu kao i ostatak županije.

Ukupnu cijenu od oko 1.500.000,00 kuna platit će Grad Čakovec i Međimurska županija u omjeru 70:30. Naravno, o tome se treba izjasniti Gradsko vijeće. Gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa županom Međimurske županije Matijom Posavcem, održanoj u srijedu u Gradskoj vijećnici, rekao je da je nakon nekoliko krugova razgovora, konzultacija te simulacija, odlučeno da se i svim čakovečkim osnovnoškolcima osiguraju školski udžbenici.

Ovakvom odlukom, istaknuo je gradonačelnik, djeca s područja Grada dobit će udžbenike poput svojih vršnjaka iz ostalih međimurskih gradova i općina. Ovime stanovnici grada imaju ista prava kao u ostatku županije, a županija sufinancira nabavu udžbenika i za gradske osnovce.

S druge strane, uzeli smo u obzir veličinu grada i financijsku snagu, te je odnos u financiranju drukčiji nego u ostatku županije. No, bez obzira na sve, zadovoljan sam, jer smo obojica interes građana stavili u prvi plan, vodeći računa o interesima grada i županije, završio je Kovač.

Župan Međimurske županije Matija Posavec, također je zadovoljan postignutim dogovorom te činjenicom da u gotovo cijeloj županiji imamo isti sustav te da će baš svi međimurski osnovci dobiti besplatne udžbenike. Na stručnim službama u Županiji, Gradu i školama je da odrade posao, no time se roditelji i učenici ne bi trebali zamarati. Bitno je da će svi prvog dana nastave dobiti udžbenike na stol, rekao je župan.

Međusobni odnosi, odnosno prava i obveze uredit će se posebnim Sporazumom, koji će se usuglasiti i potpisati ovih dana. Nakon toga i nakon sjednice Skupštine Međimurske županije sazvat će se sjednica Gradskog vijeća na kojoj vijećnici odlučivati o stavljanju stare odluke izvan snage i prihvaćanju nove. No, zakonska procedura omogućava određene predradnje oko nabave udžbenika prije postojanja formalne odluke Županijske skupštine i Gradskog vijeća, te će se s njima ubrzo započeti.

Grad će iz svog proračuna za tu namjenu osigurati otprilike milijun, a Međimurska županija pola milijuna kuna. Treba napomenuti, da za razliku od odluke koja je na snazi Grad Čakovec prema ovom prijedlogu neće nabaviti i radne bilježnice. Njih će roditelji morati pribaviti sami, no dio djece 50 posto sredstava za tu namjenu dobit će od Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, temeljem socijalnih kriterija i braniteljskog statusa roditelja.

Time će se pomoći onima koji zbog manjka primanja svojoj djeci ne mogu kupiti sve potrebne udžbenike i radne bilježnice. Roditelji i skrbnici koji su knjige već rezervirali kod knjižara te ih u cijelosti ili djelomično platili, pozivaju se da, narudžbe storniraju, odnosno da umjesto udžbenika naruče potrebne radne bilježnice ili školski pribor. Način povrata novca onim roditeljima koji su udžbenike već platili, utvrdit će se naknadno.

Također, što se tiče Grada Čakovca iz ovakvog načina financiranja isključeni su mještani Totovca, koji će, prema ranijoj odluci udžbenike i radne bilježnice dobiti preko Mjesnog odbora. Učenici s područja Mačkovca, Slemenica i Žiškovca koji pohađaju školu “Petar Zrinski” u Šenkovcu, udžbenike će dobiti na stol. Učenicima koji pohađaju školu u Varaždinu dobit će povrat sredstava za plaćene udžbenike.

Sve nejasnoće i eventualne zapreke riješit će se u hodu, s time da će se u prvom redu voditi računa o tome da svi učenici dobe udžbenike. Sve detalje oko nabave i preuzimanja objavit ćemo tijekom kolovoza, tako da se mole građani da prate lokalne medije i internetske stranice Grada Čakovca.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije