Prijevoz učenika: Ušteđeni novac za poboljšanje uvjeta u školama

Gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač u utorak je u Gradskoj vijećnici s autobusnim prijevoznicima potpisao okvirne sporazume i ugovore o prijevozu učenika na području Čakovca. Njima su su obuhvaćeni učenici s područja grada koji pohađaju I. OŠ Čakovec, OŠ Ivanovec i OŠ Kuršanec.

Nakon provedenog postupka javne nabave, osnovnoškolce će prevoziti četiri čakovečka prijevoznika s dugogodišnjim iskustvom prijevoza učenika.

– U odnosu na ranije godine, ušteda za gradski proračun za ovu školsku godinu iznosi 145.906,25 odnosno 291.812,50 kuna za dvije godine. Taj ćemo novac rebalansom preraspodijeliti gradskim školama za poboljšavanje uvjeta provođenje nastave – istaknuo je prilikom potpisivanja sporazuma, gradonačelnik Kovač.

Napomenuo je i da su ovi sporazumi samo nastavak dobre suradnje s prijevoznicima kojima je na ovaj način osiguran stalan izvor prihoda, a djeci s područja grada omogućen siguran dolazak do škola i povratak kući. – Provedenim postupkom javne nabave napravili smo nove uštede, a time nismo smanjili kvalitetu usluge ili ugrozili poslovanje prijevoznika – zaključio je na kraju Kovač.

Ovim je sporazumima prijevoz osiguran za 550 djece koje će u naredne dvije godine prevoziti autobusni prijevoznici Ivo Express d.o.o., ROB TONI d.o.o., Josip Baliga d.o.o. te IF TOURIST d.o.o. Okvirni sporazumi potpisani su za razdoblje od dvije godine, a ugovori za prestojeću školsku godinu.

Prema Zakonu o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, financiranje prijevoza za učenike od 1. do 4. razreda osnovne škole koji su od škole udaljeni 3 i više kilometara te za učenike od 5. do 8. razreda koji su od škole udaljeni 5 i više kilometara obveza je osnivača.

Inače, Grad Čakovec financira prijevoz za sve učenike triju osnovnih škola (I. OŠ, OŠ Ivanovec i OŠ Kuršanec), dakle i za one koji žive na udaljenosti od škole manjoj od one propisane Zakonom. Prijevoz se financira i za učenike koji žive u Mačkovcu, Slemenicama i Žiškovcu, a pohađaju OŠ Petar Zrinski Šenkovec.

Za učenike koji pohađaju školu izvan svog upisnog područja i za učenike iz drugih općina koji nastavu pohađaju u gradskim školama Grad ne plaća prijevoz do škole.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije