Vijesti / Grad Čakovec
Grad Čakovec
SVEČANOST Zaslužnim Čakovčankama i Čakovčancima uručena javna priznanja
MH

DAN GRADA ČAKOVCA

SVEČANOST Zaslužnim Čakovčankama i Čakovčancima uručena javna priznanja

Kao uvod u svečanost održan je tradicionalni mimohod

Svečanim programom u Centru za kulturu Grad Čakovec obilježio je svoj dan u spomen na 29. svibnja 1579. godine, kad je Juraj IV. Zrinski stanovnicima podgrađa svoje utvrde dao trgovačke privilegije, čime je Čakovec formalno-pravno postao grad.

Dan Grada Čakovca Fotogalerija

Dan Grada Čakovca prilika je za sumiranje događaja koji su obilježili proteklo razdoblje, ali isto tako i najavu planova za budućnost. 

- 2022. je bila godina zatvaranja financijske konstrukcije Grada Čakovca i mogućnosti otvaranja novih izazova koji su nas dočekali. Ono što je najbitnije, bila je izrada strategije razvoja urbanog područja potrebna za prijavu na ITU mehanizme i priprema projektne dokumentacije za sve najavljene projekte iz europske omotnice 2021.-2027., a to su Nacionalni plan oporavka i otpornosti ili Program konkurentnosti i kohezija. Vjerujemo da će Grad Čakovec uspješno realizirati sve prijavljene projekte. Najbolja rođendanska čestitka svakako je prva omotnica za otvorenje i prihvatljivost ITU mehanizma i jučer dugogodišnje čekani potpisani sporazum za izgradnju regionalnog Centra za odgoj i obrazovanje. Riječ je o 18 milijuna eura iz ITU mehanizma i 17 milijuna eura koji će se utrošiti u izgradnju regionalnog edukacijsko-rehabilitacijskog centra, što djeca, roditelji i djelatnici Centra najviše zaslužuju, naglasila je gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini.

Govoreći o planovima gradonačelnica Cividini naglasila je da im je želja zaokružiti prostor SRC-a Mladost, na čijem prostoru je na europske fondove prijavljen regionalni teniski centar, a planirana je i šetnica, parkovne zone te zone za vježbanje i rekreaciju. 
- Glavni projekt koji nas očekuje je rekonstrukcija Trga Republike za koji čekamo ishođenje građevinske dozvole te samu realizaciju kroz ITU mehanizam u 2024. godini. Kroz taj mehanizam izgradile bi se i pojedine pješačko-biciklističke staze, dodala je Cividini. 

Uz čestitke za Dan grada predsjednik Gradskog vijeća Josip Varga u svom se govoru osvrnuo na rad Gradskog vijeća.

- Gradsko vijeće Grada Čakovca izabrano je predstavničko tijelo, a osim što zastupa sve građane donosi i odluke koje su važne za život danas, ali i razvoj sutra. Unatoč stranačkim, ljudskim i drugim razlikama te ponekad i burnim raspravama, vijećnici su svoju ulogu shvatili ozbiljno te odluke koje smo zajedno donijeli pridonose razvoju Čakovca i boljem životu njegovih građana. Samo protekle godine donijeli smo niz odluka kojima smo građanima omogućili kvalitetniji život te otvorili nove perspektive u budućnosti, rekao je predsjednik Vijeća Varga. 

Čestitke povodom Dana Grada Čakovca uputili su župan Međimurske županije Matija Posavec, savjetnica Predsjednika za ljudska prava i civilno društvo Melita Mulić, ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, a kratko se okupljenima obratila i dječja gradonačelnica Nola Grošević. 

DODIJELJENA JAVNA PRIZNANJA GRADA ČAKOVCA

Posebno je svečani dio bila dodjela javnih priznanja Grada Čakovca za proteklu godinu. Dobitnici godišnjih nagrada su Bojan Ružić povodom dugogodišnjeg aktivnog rada u području sporta u Čakovcu, Astronomsko društv „Vega“ za višegodišnje aktivnosti promicanja znanosti te rada s djecom i mladima u području znanosti i obrazovanja te Zrinska garda Čakovec u povodu 20. obljetnice djelovanja te izuzetnih zasluga na očuvanju i promociji nasljeđa velikaške obitelji Zrinskih.

Nagrada Grada Čakovca za životno djelo pripala je Josipu Balogu za dugogodišnji značajan doprinos razvoju i promicanju ugleda i interesa Grada. Zlatnik „Grb Grada Čakovca“ dobio je Ivan Zrna za dugogodišnji doprinos razvoju i promicanju ugleda i interesa Čakovca. Nagrada „Adam Zrinski“ pripala je Dječjem gradskom kazalištu Čakovec radi promicanja dramskog odgoja djece i mladih u lokalnoj zajednici u proteklih 25 godina rada s djecom i mladima.

U ime dobitnika okupljenima se obratio Leonardo Reich, član Dječjeg gradskog kazališta Čakovec.

Svečani program svojim su nastupila uveličali tenor Filip Hozjak, saksofonist Mario Jagec, Marko Žerjav na gitari te Pjevački zbor Josip Štolcer Slavenski. 

Prije i tijekom svečanosti na Trgu Republike prigodnim štandovima predstavili su se izlagači u okviru manifestacije "I to Čakovec ima", a tradicionalnim mimohodom do Centra za kulturu, gradu su rođendan čestitale Čakovečke mažoretkinje, Gradski puhački orkestar Čakovec i Zrinska garda Čakovec.

 

Najnovije

Reci što misliš!