GRAD ČAKOVEC

JAVNI POZIVI Rekordan broj prijava za sufinanciranje programa i projekata udruga i mjesne samouprave

Za korisnike proračuna osigurano preko milijun eura

Od listopada prošle do siječnja ove godine Grad Čakovec proveo je javne pozive za sufinanciranje projekata i programa od posebnog interesa za cijelo gradsko područje. Najprije je zbog zakonskih izmjena raspisan javni poziv vezan uz kulturu i umjetnost, a nakon njega i pozivi za udruge invalida, branitelja, umirovljenika, nacionalne manjine, djecu i mlade, zdravstvo, tehničku kulturu te javne potrebe u mjesnoj samoupravi. Nedavno pak je Zajednica sportskih udruga grada Čakovca raspisala javni poziv za zadovoljavanje potreba u sportu i rekreaciji.

– Ukupno je do danas, bez sporta, pristiglo 195 prijava na javne pozive za grad i 112 za mjesnu samoupravu, što je rekordni broj prijava te sličan odaziv očekujemo i na području sporta. Ukupno je u proračunu grada Čakovca za te namjene osigurano 835.000 eura, dok je 210.000 eura odvojeno kroz mjesnu samoupravu, što ukupno čini iznos veći od milijun eura, naglasila je gradonačelnica Ljerka Cividini.

Hoće li se utrošiti osigurana sredstva ovisi o kvaliteti pristiglih programa, o čemu će odlučivati komisija koja će se formirati prema prioritetnim područjima, odnosno Vijeća mjesnih odbora i gradskih kotareva za dio koji se odnosi na mjesnu samoupravu. Valja naglasiti da su u odnosu na prošlu godinu dodatno razrađena prioritetna područja s ciljem da prijave budu lakše, a provedba i kontrola jednostavnija, ali i transparentnija. Komisije bi s radom trebale početi početkom veljače, a ugovori za 2023. godinu bit će potpisani s 1. ožujkom. Udruge čiji se programi odvijaju u siječnju i veljači mogu uputiti zamolbu gradu kako bi ostarili pravo na privremeno financiranje.

– Svake godine nastojimo uvesti nešto novo s ciljem poboljšanja načina prijave udruga te izvješćivanja i kontrole dodijeljenih sredstava. Sportaši će tako prvi put koristiti software za prijavu i obradu podataka, preko kojeg se isključivo prikupljaju prijave. Vjerujem da će to unaprijediti proces te ubrzati samu provedbu javnog poziva. Plan je da nakon sporta takav način prijave uvedemo i za ostala područja, dodala je Cividini.

U planu je i povezivanje s nacionalnim identifikacijskim i autentifikacijskim sustavom kako bi automatski povlačili određenu dokumentaciju čime bi udrugama smanjili potrebu obilaženja raznih institucija i gubljenje vremena za dokumentaciju.

– Veseli me rekordan broj prijava koji nam pokazuje da se naš javni i društveni život oporavio nakon korone te da pandemija nije utjecala na rad, ali i brojnost naših udruga. Naime, mnoge udruge tijekom lockdowna smanjile su ili potpuno prestale s radom, čime je znatno osiromašen društveni život na gradskom području, posebice na području mjesnih odbora. Broj pristiglih prijava pokazuje da i dalje imamo ideje, entuzijazam i najvažnije publiku. Usto, velik broj prijava pokazuje da je društveni život na čakovečkom području izuzetno razvijen, a osim starijih i etabliranih udruga, javile su se i neke nove sa zanimljivim projektima. Pretpostavljam da će neke od njih Komisija odabrati za sufinanciranje te imati priliku provesti svoje ideje. Ovakav način provođenja javnih poziva već je udomaćen kod udruga i većina njih projektno funkcionira kroz godinu, istaknula je gradonačelnica.

Ukoliko će biti potrebe grad će tijekom godine raspisati i dodatne javne pozive.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije