Vijesti / Grad Čakovec
Grad Čakovec
GRAD ČAKOVEC Nakon niza godina diže se ekonomska cijena vrtića i jaslica
Grad Čakovec

NIJE SE MIJENJALA 20 GODINA

GRAD ČAKOVEC Nakon niza godina diže se ekonomska cijena vrtića i jaslica

Za vrtićki osnovni program roditelji će plaćati 700 kuna, a za jaslički 900 kuna

U Gradskoj vijećnici Grada Čakovca održana je 12. sjednica Gradskog vijeća Grada Čakovca kojoj je prisustvovalo 19 vijećnika.

Jedne od važnijih odluka na sjednici Gradskog vijeću bile su one vezane uz predškolski odgoj. Naime, Grad Čakovec nakon dugog niza godina uređuje način financiranja predškolskih ustanova na svom području. Ovim odlukama diže se ekonomska cijena s 1120,00 na 2.000,00 kuna za vrtić i s 1.500,00 na 2.300,00 kuna za jaslice. U njoj će za vrtićki osnovni program roditelji plaćati 700,00 što je 140,00 kuna više nego dosad, a za jaslički 900,00 kuna što je 150,00 više nego je danas. Kako je objasnila gradonačelnica, ekonomska cijena nije mijenjana već dvadeset godina, isto tako i iznos koji plaćaju roditelji.

„U tom razdoblju znatno je podignut standard u našim ustanovama, danas sva djeca u vrtićima imaju svoje mjesto, a vjerujem da će dogodine takva situacija biti i za jasličke programe. Cijene energenata, prehrane, plaća i ostalih troškova rada ustanova u tom razdoblju povećane su nekoliko puta i jednostavno ovakav način financiranja više nije održiv. Napominjem da su ovime prvi put izjednačeni troškovi boravka u javnim i privatnim ustanovama, a kod javih vrtića propisano je što sve ulazi u ekonomsku cijenu“, dodala je. Navedene ekonomske cijene, 2.000,00 za vrtić i 2.300,00 za jaslice odnose se isključivo na 7-10 satne osnovne programe, dok će dodatne i alternativne programe roditelji plaćati ovisno o odlukama pojedine ustanove. Važno je da će roditelji čija djeca idu u privatne i vjerske predškolske ustanove, a takve djece je u Čakovcu više od 25 posto, za te osnovne programe plaćati isto kao i u javnim vrtićima – 700,00 odnosno 900,00 kuna mjesečno. „Vjerujem da ćemo na ovaj način dobiti održiv sustav predškolskog odgoja, koji ćemo moći transparentno financirati i unaprjeđivati. Za ilustraciju, predškolski odgoj Gradski proračun trenutno stoji preko 30 milijuna kuna, dok su naši izvorni prihodi oko 85 milijuna kuna“, zaključila je Cividini.

Uz temu, donesene su Odluke o sufinanciranju boravka djece s područja Grada Čakovca u predškolskim ustanovama, o visini ekonomske cijene usluge za Dječji vrtić Cipelica i Dječji vrtić Cvrčak, o visini ekonomske cijene usluge i omjeru sufinanciranja za predškolske ustanove kojima Grad Čakovec nije osnivač te je izglasan Pravilnik o uvjetima i načinu ostvarivanja prednosti pri upisu djece u vrtiće Cipelica i Cvrčak sukladno Zakonu o predškolskom odgoju i obrazovanju. Vijećnici su usvojili Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o demografskim mjerama Grada Čakovca, ali i izglasali Odluku o izmjeni Plana mreže predškolskih ustanova.

Najnovije

Reci što misliš!