Vijesti / Grad Čakovec
Grad Čakovec
FOTO Stotinjak djece u Savskoj Vesi teleskopima promatralo Mjesec
Grad Čakovec

BAŠ SU UŽIVALI!

FOTO Stotinjak djece u Savskoj Vesi teleskopima promatralo Mjesec

U okviru europskog projekta „Astronomija u vrtiću“, stotinjak djece iz Dječjeg vrtića Cvrčak – PO „Stonoga” Novo Selo Rok i Dječjeg vrtića „Turnišče“ iz Slovenije, zajedno s roditeljima i odgojiteljima uživalo je u čakovečkoj zvjezdarnici te promatranju Mjeseca teleskopima

Upoznavanje našeg planeta i ostalih planeta u sunčevu sustavu osobnim iskustvima djece kroz aktivno učenje, glavni je cilj Erasmus+ projekta, stoga ne čudi da ih je želja za znanjem i praktičnom nastavom dovela do zvjezdarnice u Savskoj Vesi.

Pritom su ih ugostili i pozdravili gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini, predsjednik Mjesnog odbora Savska Ves Srećko Vranović te članovi Astronomskog društva Vega Čakovec, na čelu s predsjednikom Zoranom Novakom, tajnikom Milivojem Kuharom i astrofizičarom Dejanom Vinkovićem koji je uz predavanje predsjednika i tajnika, izveo nekoliko zanimljivih pokusa na otvorenom.

Stotinjak djece u Savskoj Vesi teleskopima promatralo Mjesec Fotogalerija

Više od 45 djece s hrvatske i oko 135 djece iz slovenske strane dio je projekta, a njih stotinjak imalo je prilike biti dio nove aktivnosti te promatrati Mjesec, na čelu s koordinatoricom projekta Smiljanom Nedeljko iz vrtića „Stonoga“. Za djecu su tijekom trajanja projekta organizirane raznovrsne aktivnosti koje se provodile zajedno s odgojiteljima, roditeljima, stručnim suradnicima, lokalnom i širom društvenom zajednicom, a održana je i stručna edukacija odgojitelja. S međimurske strane ukupno sudjeluje 5 stručnih odgojitelja, dok sa slovenske strane njih 16, a svi su potvrdili kako će se ponovo vratiti u Čakovec, Savsku Ves i zvjezdarnicu koja je proslavila svoju 50. obljetnicu.

Kako je pritom napomenula gradonačelnica Cividini, zahvaljujući agilnosti i kvaliteti našeg astronomskog društva, ali i mještanki i mještana Savske Vesi, bila je to prilika da se iznjedre nove ideje za revitalizaciju prostora zvjezdarnice, s ciljem razvoja tehničke kulture i astronomskih aktivnosti na sjeveru zemlje.

Najnovije

Reci što misliš!