10.-13. LIPNJA

ANTUNOVO NA ČAKOVEČKOM JUGU Na festival posvećen obitelji stiže Mia Dimšić!

Festival će se održati od 10. do 13. lipnja, uz bogat program i nastupe Mije Dimšić, Big benda Čakovec, Varaždinskog komornog orkestra, zbora Eliam te Dixieland benda

Iz središta grada događanja se ovog vikenda sele na čakovečki Jug, gdje će se od petka do ponedjeljka, 10.-13. lipnja, održati tradicionalno Antunovo.

Proslava i proštenje vezano uz blagdan sv. Antuna Padovanskog posvećeno je obitelji pa je i program osmišljen za sve uzraste, od tri do 103 godine, naglasila je danas na konferenciji za medije čakovečka gradonačelnica Ljerka Cividini.

– Antunovskim proštenjem počinju ljetna događanja na čakovečkom području. Programom želimo oživjeti čakovečki Jug u večernjim satima, ali u u prvom redu je to duhovna manifestacija, povezana s blagdanom sv. Antuna Padovanskog, po kojem ime nosi naša župna crkva i župa. Kao i svake godine franjevci koji upravljaju župom pobrinuli su se za duhovni dio programa, a čakovečka Turistička zajednica za bogat popratni program, pojasnila je gradonačelnica.

Antunovsko proštenje prvi je pravi test za novog direktora Turističke zajednice Grada Čakovca Filipa Horvata, koji je naglasio da se festival nastoji brendirati kao obiteljski, pa će u subotu po prvi put u Čakovcu nastupiti Mia Dimšić, omiljena svim naraštajima.

– Tu su i Varaždinski komorni orkestar, nešto što nemamo često priliku čuti, ali i naši Big bend Čakovec i Dixieland bend koji su specifični jer nema mnogo gradova u Hrvatskoj koji njeguju jazz glazbu i mogu privući ljude iz šire regije, pojasnio je Horvat.

U ponedjeljak će nastupiti i Mješoviti zbor Eliam, a proštenjarsku tradiciju upotpunit će i lunapark i bogata gastronomska ponuda.

Prvi put će se Antunovo održati pod paskom novog gvardijana fra Josipa Župana, koji je istaknuo da je čakovečka Župa sv. Antuna privilegirana jer u svojem posjedu ima relikvije omiljenog sveca oko kojih će se odvijati i pobožnosti uz trodnevnu pripremu. Poseban poziv uputio je na promociju knjige ‘Zercalo duše’ fra Abrahama Zelenića, prvog franjevca gvardijana samostana sv. Nikole u Čakovcu.

– Ta je knjiga posebno vrijedna jer je najstariji rukopis na kajkavštini i pripada srednjovjekovnoj baštini hrvatske kajkavštine. Objavljena je u prijepisu Tome Blažeke, uz faksimil samog rukopisa, pojasnio je fra Župan.

Središnje vjersko slavlje održat će se u ponedjeljak, blagoslovom i procesijom kipa sv. Antuna te misnim slavljem koje će u 11:00 predvoditi gvardijan samostana svetog Nikole fra Josip Grubišić.

U ponedjeljak od 17 sati održat će se i dodjela nagrada za dječje literarno i slikovno stvaralaštvo “‘Cvjetići sv. Antuna’.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije