Djeca u projektu Čakovec - grad Zrinskih

U SKLOPU DANA GRADA Održana prva radna sjednica Dječjeg vijeća Grada Čakovca

Ovogodišnji Dani Grada Čakovca u znaku djece i mladih

Dječje gradsko vijeće Grada Čakovca, koje djeluje od 2009. godine, okvir je za ostvarivanje prava djece na aktivno sudjelovanje u životu Grada Čakovca. Dječje vijeće preduvjet je za kvalitetno ostvarivanje dječje participacije u lokalnoj zajednici. Svaka od sedam osnovnih škola kojima je osnivač Grad, imenuje po dva učenika koji sudjeluju u radu dječjeg vijeća u mandatu koji traje dvije godine. Šest mjeseci nakon održavanja Konstituirajuće sjednice, vijećnici Dječjeg vijeća Grada Čakovca s velikim su iščekivanjem 23. svibnja održali prvu radnu sjednicu u novom sazivu i to u okviru obilježavanja Dana Grada Čakovca 2022.

Dječji gradonačelnik Roan Posavec pozdravio je dječje vijećnike, njihove učiteljice i posebno gradonačelnicu Čakovca Ljerku Cividini, konstatirao da su se sjednici odazvali vijećnici iz svih sedam škola te da postoji kvorum. Na početku sjednice dječje vijećnike pozdravila je gradonačelnica i zahvalila im na dosadašnjem aktivnom radu, uz želju da ova suradnja i ubuduće bude jednako kvalitetna.

Djeca u projektu Čakovec – grad Zrinskih

Nakon prihvaćanja dostavljenog dnevnog reda, vijećnici svake od sedam škola ukratko su izvijestili o aktivnostima koje su tijekom tekuće školske godine proveli u okviru projekta Čakovec – grad Zrinskih. Ovaj projekt okosnica je novog programa rada Dječjeg vijeća u tekućem mandatu, a svaka škola odabrala je i istražuje određeni aspekt života i djelovanja ove velikaške obitelji u Čakovcu, pa su tako učenici posjetili Muzej nematerijalne baštine Riznicu Međimurja u Čakovcu, izrađuju društvenu igru, bave se proučavanjem hrane i kuhinje u doba Zrinskih, izrađuju figurice pozoja, a u pripremi su uglazbljivanje legende o pozoju te dramski igrokaz o pozoju. S obzirom na to da su učenici svih škola odlično prihvatili ovaj projekt, jednoglasno je odlučeno da će se on provoditi i u sljedećoj školskoj godini. 

Matija Mozeš, učenik OŠ Kuršanec koji je ove godine kao predstavnik Grada Čakovca izabran u Nacionalni forum Eurochild (NEF) Hrvatske, prisutne je izvijestio čime se NEF bavi te najavio sljedeću sjednicu koja će se početkom lipnja održati u Opatiji.

Ovogodišnji Dani Grada Čakovca u znaku djece i mladih

U nastavku sjednice gradonačelnica Cividini saslušala je brojna pitanja i prijedloge dječjih vijećnika, a dobili su svoje odgovore na pitanja poput – kada će se otvoriti nova trgovina u Štefancu, je li moguće dogovoriti da učenici srednjih škola kao volonteri drže instrukcije učenicima osnovnih škola, kako funkcioniraju novi e-romobili, kada će se moći održavati jednosmjenska nastava u III. OŠ Čakovec i izgraditi školska sportska dvorana u Kuršancu te mogu li se u Mihovljanu postaviti ležeći policajci.

Gradonačelnica je, nakon što je odgovorila na sva pitanja i primila pohvale što je program Dana Grada Čakovca ove godine posvećen upravo djeci, pozvala sve dječje vijećnike na svečanost otvorenja toliko priželjkivanih vanjskih bazena, koje će se održati u četvrtak 26. svibnja u 16 sati.

Na kraju sjednice dječji gradonačelnik zahvalio je dječjim vijećnicima na dolasku i sudjelovanju na sjednici te svima čestitao Dan Grada Čakovca, 29. svibnja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije