IDEJNI PROJEKT

NOVI PARK NA NEKADAŠNJEM HIPODROMU Kako će izgledati buduća zelena oaza Čakovca?

Projekt je zasad tek u povojima, no ostvari li se zamišljeno, bit će to željeni balans zelenila i sadržaja za slobodno vrijeme na prostoru koji trenutno pati pod teretom prevelike izgrađenosti

Na prostoru nekadašnjeg hipodroma čakovečke vojarne planira se uređenje parka površine oko 15 hektara koji zasad nosi radno ime Zelena oaza Čakovca.

Iako je projekt uređenja tek u povojima, ako je suditi po najavama, ime će u potpunosti odgovarati budućem parku koji bi mogao postati omiljeno mjesto za slobodno vrijeme i rekreaciju Čakovčana i Međimuraca, ali i nova turistička atrakcija.

Prema prvim skicama, u parku bi se mjesta našlo i za vrt odnosno cvjetnjak tradicijskih biljnih vrsta, kao i staklenik s tropskim biljem, šetnice, staza za trčanje i biciklističke staze te tzv. pumptrack biciklistički poligon. Dječje igralište sadržavalo bi i motorički i senzorni park, predviđen je i prostor za piknik i okupljanje s mjestom za kino na otvorenom, amfiteatar za glazbena događanja, ograđeni park za kućne ljubimce s posebnim igralima i prostor za dva manja ugostiteljska objekata, a u park će se uklopiti i umjetnička rješenja poput skulptura i fontana.

PAMETNO PROMIŠLJANJE

Ove najave rezultat su pametnog promišljanja prostora, kažu u Međimurskoj županiji, osobito jer kvaliteta života u četvrti oko čakovečkog sajmišta trenutno pati pod teretom prevelike izgrađenosti, što stambene, što trgovačke, koju ne prati ni prometna infrastruktura, ali ni urbani i rekreacijski sadržaji koji su, uostalom, bili obećavani.

Iako će na tom prostoru u skoroj budućnosti niknuti još jedan trgovački centar, a u planu je i novi centar znanja kao i popunjavanje Poslovnog parka Međimurje, novi park bit će svojevrsni balans kojim će se zaokružiti uređenje ovog prostora koji se od sajmišta proteže sve do Pribislavca i kojim će se u potpunosti promijeniti vizura ovog dijela Čakovca, time i kvaliteta života njegovih stanovnika.

Sve će pratiti i izgradnja novih prometnica, a najveće će rasterećenje biti sjeverna obilaznica, koja će se na dosad izgrađenu trasu u Mihovljanu u drugoj fazi nastaviti do same Sajmišne ulice i za koju Hrvatske ceste javnu nabavu za izgradnju planiraju u četvrtom kvartalu ove godine.

No, riječ je o velikom zahvatu, za koji će samo izrada projektno-tehničke dokumentacije iznositi oko dva milijuna kuna, pa su u Međimurskoj županiji i Javnoj ustanovi za razvoj REDEA-i u veljači taj korak prijavili na natječaj Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Sama izvedba planira se pokriti sredstvima Nacionalnog programa oporavka i otpornosti 2021. do 2026.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije