početna konferencija projekta "Eco bridge"

KREĆE PROJEKT Perivoju Zrinskih postupnom obnovom vratit će se stari sjaj!

U planu je sadnja mladog drveća i grmlja, uredit će se staze, zamijeniti klupe i koševi za smeće, a instalirat će se i uređaji za mjerenje vrijednosti kvalitete zraka i tla

U Gradskoj vijećnici Grada Čakovca, u srijedu je održana početna konferencija projekta “Eco bridge”, točnijeg naziva: Obnova ekološke raznolikosti u pograničnom području Međimurske županije i županije Zala. U sklopu projekta, između ostalog, obnoviti će se i urediti i čakovečki Perivoj Zrinski. Na početnoj konferenciji o projektu su govorili njegov voditelj Toni Fažon, zatim predstavnica jednog od partnera – Međimurske županije, Valentina Biševac te gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan  Kovač.

Projekt je ukupne vrijednosti 1,4 milijuna eura, a uz vodećeg partnera Grad Čakovec, kao partneri su uključeni i Međimurska županija, Javna ustanova za zaštitu prirode “Međimurska priroda”, Grad Letenje i Nacionalni park Balaton-felvideki. Dio projekta koji je u nadležnosti Grada Čakovca vrijedan je 300.000 eura, od čega je 85% sredstava iz Europske unije. Pomoću tih sredstava će se izvršiti revitalizacija Perivoja Zrinskih koja uključuje uklanjanje dotrajalih i bolesnih biljki te sadnju mladog drveća i grmlja, zatim obnovu dijela infrastrukture poput uređenja staza, zamjene klupa i koševa za smeće, ali i instaliranje mjernih uređaja za mjerenje vrijednosti kvalitete zraka i tla što uključuje postavljanje tri displeja.

Govoreći o projektu, njegov voditelj Toni Fažon je istaknuo kako temelj projekta “Eco bridge” leži u činjenici da Mađarska i Hrvatska dijele prirodne resurse koji se nalaze između granica njihovih država i povezani su s rijekama Murom i Dravom, dok je njegov krajnji cilj procijeniti trenutnu situaciju sveobuhvatnom studijom naših institucija i ustanova poput parkova prirode i stručnjaka za ptice s obje strane granice te poboljšati ekološki status prirodnih staništa u pograničnom području.

Čakovečki gradonačelnik Stjepan Kovač podsjetio je kako u Perivoj Zrinski proglašen zaštićenim spomenikom parkovne arhitekture prije više od 45 godina. Preko ovog projekta Perivoju će se postupnom obnovom vratiti stari sjaj.

Valentina Biševac, koordinatorica dijela projekta koji provodi Međimurska županija, predstavila je uređenje parka u prostorima bivše vojarne u Čakovcu koji će se također urediti u sklopu ovog projekta.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije