Vijesti / Grad Čakovec
Grad Čakovec
APEL GRAĐANIMA Suzdržite se od paljenja tradicionalnih 'vuzmenki'
Studio Vipro

ZBOG KORONAVIRUSA

APEL GRAĐANIMA Suzdržite se od paljenja tradicionalnih 'vuzmenki'

Vatrogasci s područja Grada Čakovca obilaziti će u subotu navečer sva naselja na području Grada Čakovca

Ušli smo u Veliki tjedan, odnosno tjedan prije kršćanskog blagdana Uskrsa. Jedan od tradicionalnih uskrsnih običaja na našem području za vjernike je i paljenje uskršnje vatre, odnosno „vuzmenke“. Običaj je da se vuzmenke pale na Veliku subotu koja ove godine pada na datum 11. travnja.

S obzirom na aktualnu situaciju kada su na snazi brojne mjere zbog sprečavanja širenja virusa COVID-19, Stožer civilne zaštite Grada Čakovca upućuje apel građanima da se suzdrže od paljenja tradicionalnih vuzmenki.

Ovaj apel upućen je u skladu s mjerama iz Odluke o strogom ograničavanju društvenih okupljanja na ulicama i drugim javnim mjestima.

Nadalje, naglasio je načelnik gradskog Stožera Mario Medved, budu li građani ipak palili vuzmenke na svojim parcelama, pritom moraju voditi računa prvenstveno o vlastitoj sigurnosti, te o sigurnosti svoje i tuđe imovine vodeći pritom brigu o epidemiološkim uputama o socijalnom distanciranju. Građani se mole da ne organiziraju šira obiteljska okupljanja te da ne prisustvuju organiziranim paljenjima vuzmenki u svojim mjestima. Pripadnici dobrovoljnih vatrogasnih društava s područja Grada Čakovca obilaziti će u subotu navečer sva naselja na području Grada Čakovca te upozoravati na nepravilnosti i ukoliko je to potrebno, prijaviti kršenje Odluke o strogim mjerama o ograničavanju društvenih okupljanja na ulicama i drugim javnim mjestima.

Građani mogu, ukoliko imaju potrebe spaljivati korov na otvorenom prostoru, prijaviti to nadležnom DVD-u s njihovog područja, te će se u toku ovog i idućeg tjedna izvršiti kontrolirano spaljivanje korova.

Pročitajte i ovo
Najgledaniji video
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!