Stožer civilne zaštite Grada Čakovca

KORONAVIRUS U Čakovcu sve pod nadzorom, nema potrebe za otkazivanje javnih okupljanja

U Županijskoj bolnici Čakovec osiguran je prostor za karantenu, s odgovarajućim uvjetima te medicinskim osobljem, no za sada nema pozitivnih osoba na Covid-19

U ponedjeljak je u čakovečkoj Gradskoj vijećnici održan sastanak gradskog Stožera civilne zaštite. Sastanku su prisustvovali i čakovečki gradonačelnik Stjepan Kovač te njegovi zamjenici Mario Medved i Zoran Vidović, a razgovaralo se o samo jednoj temi – širenju tzv. Corona virusa, odnosno virusa Covid-19.

Nakon detaljnih izlaganja ravnateljice Zavoda za javno zdravstvo prim. dr. Marine Payer Pal i dr. med.Lidije Vrbanec Megla, spec. epidemiolog, zaključeno je kako je zasad na području Grada Čakovca i Međimurja situacija pod nadzorom.

Naime, dok je u Hrvatskoj za sada potvrđeno osam slučajeva zaraze Corona virusom, u Međimurju ih nema. U Županijskoj bolnici Čakovec osiguran je prostor za karantenu, s odgovarajućim uvjetima te medicinskim osobljem, no za sada nema pozitivnih osoba na Covid-19. Isto tako, svi koji su nedavno boravili u ugroženim talijanskim regijama nisu zaraženi. Radi te o tri skupine ljudi, turistima, poslovnim ljudima te autoprijevoznicima, a potonji su zbog učestalih odlazaka u Italiju pod posebnim nadzorom.

Isto tako, na području Hrvatske, pa tako ni Međimurja, ne otkazuju se javna okupljanja te je za sada odlazak na takva mjesta stvar osobne odluke. Nacionalni, županijski i gradski stožeri svakodnevno ažuriraju podatke, prate situaciju te o svemu obavještavaju javnost.

Liječnički savjeti za preventivno ponašanje su redovito pranje ruku, koje bi uz sapun trebalo trajati oko minute, a uz dezinficijense do dvadesetak sekundi te izbjegavanje boravka u zatvorenim prostorima s velikim brojem ljudi. Naputci Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, nalaze se na njihovim internetskim stranicama, a poslani su i svim obrazovnim institucijama, kao i domovima za starije i nemoćne osobe. U svijetu je upravo starija populacija rizičnija za smrtni ishod kod pojave Corona virusa te se uglavnom radi o osobama koje uz treću životnu dob imaju i neku kroničnu bolest.

Usporedbe radi, gripa je ove sezone u Hrvatskoj dosad odnijela 20 života, također starijih osoba, kroničnih bolesnika. U Međimurju nije zabilježen ni jedan smrtni slučaj izazvan gripom.

Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije svakodnevno će nastaviti obavještavati građane o eventualnim promjenama, a u slučaju pojave zaraženih osoba na ovom području, hitno će djelovati i Stožeri za civilnu zaštitu. Zaključak i s ovog sastanka poruka je građanima da ne stvaraju paniku, a oni koji dolaze iz područja s visokim postotcima zaraze te primjećuju simptome, neka potraže liječničku pomoć na vrijeme.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije