stanje sigurnosti u čakovcu

DVIJE NOVE KAMERE U ČAKOVCU Porast kaznenih djela – sve se krade, a najviše bicikli

Kako veliki udio među počiniteljima kaznenih djela čine maloljetnici, uglavnom pripadnici romske nacionalne manjine, jedna od preventivnih mjera koje se predlažu je i uvođenje službenika za maloljetničku delikvenciju u romskim naseljima

Članovi Vijeća za prevenciju Grada Čakovca održali su svoju sjednicu na kojoj je raspravljano o nekoliko aktualnih tema. Sjednicu je vodio predsjednik Vijeća, ujedno i zamjenik gradonačelnika Mario Medved, a govorilo se o stanju sigurnosti, kao i o stanju u prometu na području Čakovca, zatim o nadolazećem Sajmu sigurnosti te gradskom Videonadzoru.

O stanju sigurnosti na području Grada Čakovca u ovogodišnjih prvih osam mjeseci govorio je Krešimir Jurčević, načelnik Policijske postaje Čakovec. On je naglasio kako je u odnosu na isto razdoblje prošle godine, zabilježen porast broja kaznenih djela, ponajprije zbog porasta krađa bicikala.

Prema riječima načelnika Jurčevića, porast krađa zabilježen je tijekom ljetnih mjeseci, a u većini slučajeva otkriveni su i počinitelji, među kojim su ponovo i maloljetnici. Jurčević se osvrnuo i na zakonodavstvo koje, nažalost, omogućava pojedincima, osobito maloljetnicima, da bez adekvatnih kazni ponavljaju kriminalne radnje.

Zabilježen je i lagani porast teških krađi, a kako je otkrivačka djelatnost za kaznena djela u porastu, zbog teških je krađa ove godine također i više osoba završilo iza rešetaka. Kako veliki udio među počiniteljima kaznenih djela čine maloljetnici, uglavnom pripadnici romske nacionalne manjine, jedna od preventivnih mjera koje se predlažu je i uvođenje službenika za maloljetničku delikvenciju u romskim naseljima. U padu su kaznena djela i prekršaji vezani uz posjedovanje i preprodaju droge, no zabrinjavaju podaci iz prometa. Do rujna ove godine se bilježi šest poginulih osoba u prometu na međimurskim prometnicama, od toga troje na području Grada Čakovca.

Na sjednici Vijeća najavljen je i ovogodišnji Sajam sigurnosti, koji će se 24. rujna održati na prostorima SRC Mladost, a u slučaju kiše, u sportskoj dvorani Graditeljske škole, od 9 do 16 sati. Sajam zajedno organiziraju PU međimurska, Međimurska županija i Grad Čakovec, uz pokroviteljstvo Ravnateljstva MUP-a, a za ovu je godinu potvrđeno 30-ak izlagača uz bogat popratni program. Organizirani su posjeti djece iz škola i vrtića, a za njih su pripremljene atrakcije poput policijskih vježbi i dolaska helikoptera.

Predsjednik vijeća Mario Medved govorio je o stanju sigurnosti na prometnicama na području Čakovca, pa je tako u pripremi usporavanje prometa na dvije kritične točke. Tako je izrađen elaborat za smirivanje prometa koji se odnosi na lokaciju kod Dječjeg vrtića Maslačak u Martanama, odnosno u Ulici Josipa Bedekovića, a radovi na postavljanju uzdignutih ploha trebali bi započeti uskoro. Takav elaborat u izradi je i za Ulicu Tomaša Goričanca na čakovečkom Jugu, točnije lokaciju kod trgovačkog centra gdje građani smatraju da postaje sve opasnije prelaziti na tamošnjim pješačkim prijelazima.

Što se Videonadzora u Gradu Čakovcu tiče, u planu je postavljanje kamera na dvije nove lokacije. Prva će biti u Ulici Katarine Zrinski, a pokrivati će dio Ulice Tome Masaryka, kao i područje kod Autobusnog kolodvora, dok će druga kamera pokriti prolaz između crkve sv. Nikole i tzv. Stare robne kuće, mjesto popularno za odlaganje bicikala, ali i njihove kradljivce.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije