dan žena u čakovcu

FOTO Podjelom karanfila podsjećali da borba za ženska prava još nije završena

- Žene su i dalje manje plaćene za iste poslove od muškaraca, lakše dobivaju otkaz i teže se zapošljavaju, manje ih je u politici, bez obzira što čine polovicu građana - poručila je Franciska Ćetković

Povodom 8. ožujka, Međunarodnog dana žena, članovi Povjerenstva za ravnopravnost spolova Grada Čakovca uz pomoć zamjenika gradonačelnika Grada Čakovca Maria Medveda, ženama koje su se u prijepodnevnim satima zatekle u središtu grada, dijelili su karanfile. Ovom akcijom željeli su ukazati na činjenicu da žene u našem društvu još nisu u potpunosti ravnopravne muškarcima.

Predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Grada Čakovca Franciska Ćetković, u prigodnom je obraćanju novinarima istaknula da unatoč velikom napretku u priznavanju prava žena koje je postignuto u posljednjih stotinu godina, još se uvijek ne može govoriti o potpunoj ravnopravnosti.

– Žene su i dalje manje plaćene za iste poslove od muškaraca, lakše dobivaju otkaz i teže se zapošljavaju, manje ih je u politici, bez obzira što čine polovicu građana. Iako žene sve više ulaze u takozvane muške poslove, poput vozača autobusa, suprotni proces gotovo i da ne postoji. Ako težimo punoj ravnopravnosti, i muški bi trebali u većoj mjeri ulaziti u poslove koji su dosad bili rezervirani za žene, poput njegovatelja i slično, a svi bi za to trebali biti isto plaćeni, rekla je Ćetković.

Zamjenik gradonačelnika Mario Medved čestitajući svim Čakovčankama i Međimurkama Međunarodni dan žena, naglasio je da simboličnim darivanjem cvijeća žele upozoriti javnost i da stečena prava nisu vječna, a to se posebno odnosi na ženska prava. 

– Još uvijek postoje oni koji bi ženama u društvu dali isključivo uloge majki, a sve se glasnije propitkuju i ostala ženska prava.

Stoga je Međunarodni dan žena prilika da se još jednom prisjetimo teškog puta koje su žene prošle kako bi im se, ne samo priznala uloga u društvu, već omogućilo pravo na rad i izbor te ukazalo da potpunu ravnopravnost još uvijek nismo postignuli – oručio je Medved.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije