Vijesti / Grad Čakovec
Grad Čakovec
Zamjenik gradonačelnika Zoran Vidović i Zrinska garda Čakovec uveličali obilježavanje 452. godišnjice Sigetske bitke
Grad Čakovec

odali počast

Zamjenik gradonačelnika Zoran Vidović i Zrinska garda Čakovec uveličali obilježavanje 452. godišnjice Sigetske bitke

U Spomen parku mađarsko-turskog prijateljstva zapaljene su svijeće i položeni vijenci podno spomenika Nikoli Šubiću Zrinskog i Sulejmanu Veličanstvenom

Kao i svake godine u Szigetváru je obilježena godišnjica Bitke kod Sigeta, odnosno junačka pogibija Nikole Šubića Zrinskog Sigetskog. Među brojnim delegacijama iz Mađarske, Turske i Hrvatske bila je i ona čakovečka. U ime Grada počast ovom hrvatskom junaku dao je zamjenik gradonačelnika Grada Čakovca Zoran Vidović te pripadnici i čelništvo Zrinske garde Čakovec.
U Spomen parku mađarsko-turskog prijateljstva zapaljene su svijeće i položeni  vijenci podno spomenika Nikoli Šubiću Zrinskog i Sulejmanu Veličanstvenom. Počast su, među ostalim, odali predstavnici Grada Szigetvára, Veleposlanstva Republike Turske, Veleposlanstva Republike Hrvatske, gradova Čakovca, Slatine i Paga i  Zrinske garde Čakovec.
Osim u protokolarnim aktivnostima, zamjenik Zoran Vidović razgovarao je s gradonačelnikom Sigeta, dr. Peterom Vassom daljnjem razvoju suradnje, posebno oko promicanja i razvoja nasljeđa Zrinskih. Čakovec je sa Szigetvarom potpisao Povelju o prijateljstvu, a međusobni posjeti i razumijevanje pokazuju da ona napreduje. Kako je tom prilikom naglasio zamjenik Vidović, zajednička povijest treba biti poveznica, ali i osnova suradnje ponajprije kulturne, a nakon toga i  gospodarske. 
Obljetnica Sigetske bitke, dan je Grada Sigeta. Tim povodom u gradu se organiziraju mnoga događanja. Jedno od najatraktivnijih je i mimohod povijesnih postrojbi središtem grada. Ove godine sudjelovalo ih je preko 20, a posebno mjesto imala je i Zrinska garda Čakovec. Ona već godinama njeguje veze s ovim gradom, posebice s njihovom povijesnom postrojbom, te imaju posebno mjesto u suradnju između dviju sredina.
 
Također, po prvi se put u svečanost uključila i mađarska Baranjska županija. U njihovoj organizaciji održan je sastanak izaslanstva hrvatskih gradova Čakovca, Slatine i Paga, hrvatskog veleposlanstva u Budimpešti, ispostave Hrvatske turističke zajednice u Budimpešti, Baranjske županije te renomiranih vinara iz tog dijela Mađarske. Kako je tom prilikom naglasio veleposlanik Republike Hrvatske u Mađarskoj, nj.e. Mladen Andrlić, suradnjom na gospodarskom, ponajprije turističkom planu, suradnja između dviju država i njenih stanovnika, može se dodatno poboljšati. Na sastanku se predstavio i novi generalni konzul Republike Hrvatske u Pečuhu, Drago Horvat.

 

Pročitajte i ovo
Najgledaniji video
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Vezani članci

Reci što misliš!