Vijesti / Grad Čakovec
Grad Čakovec
ČAKOM-u  predani na korištenje prvi hibridni  eko – kamioni u Hrvatskoj

ČAKOM-u predani na korištenje prvi hibridni eko – kamioni u Hrvatskoj

U sjedištu Gradskog komunalnog poduzeća ČAKOM (Mihovljanska ulica bb, Čakovec) održana je svečana primopredaja  prvih eko-kamiona odnosno kamiona na hibridni pogon u Hrvatskoj. Riječ je o vozilima koja pri malim brzinama i manjim opterećenjima  koriste elektromotor pri čemu štede gorivo i do 25 posto . Hibridni kamioni vrijedni su 850.000 kuna pri čemu je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost njihovu kupovinu sufinancirao s  40 posto sredstava.


Primopredaji su pored predstavnika GKP Čakom nazočili i ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović, diretor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Sven Müller, predstavnici tvrtke Star import d.o.o. iz Zagreba, kao i direktori najvećih hrvatskih tvrtki koje se bave zbrinjavanjem otpada.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita


Tom prigodom  ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović,  je kazao kako nije slučajno što je ovo dogodilo upravo u Čakovcu koji se često puta koristi kao primjer kako se može upornim radom i dosljednom primjenom  načela učinkovitoga  gospodarenja otpadom postići  ono što je želja ministarstva, odnosno da se  već ove godine  omogući građanima da sudjeluju u primarnoj selekciji otpada. Naime, kazao je ministar Zmajlović , svaka tona takve sirovine  koja se izdvojeno prikupi, a ne završi na odlagalištu je tona otpada  koja će otvoriti radna mjesta kroz reciklažu i obradu tog otpada, a s druge strane se štiti sam okoliš što je prvenstveno gospodarsko pitanje.


O postupanju  selektiranja  otpada u Čakovcu zainteresirani mnogi hrvatski gradovi

Svoje zadovoljstvo na današnjoj svečanosti primopredaje izrazio je i čakovečki gradonačelnik Stjepan Kovač koji je o tomu zašto se u čakovcu kada je u pitanju zaštita okoliša neke stvari mogu napraviti a u ostatku hrvatske rekao da to treba pitati druge, - Mi se, ističe Kovač, povodimo onim da može uvijek bolje, pa tako i danas, prvi u Hrvatskoj imamo primopredajui hibridnih eko kamiona. Isto tako nadam se da su ovo tek prva dva kamiona, jer Grad Čakovec javlja se na svaki natječaj raspisan od strane fonda za zaštitu okoliša, a u isto vrijeme pokušavamo što više podići svijest građana da se sačuva okoliš u kojem živimo kako bi se u što boljem stanju ostavio generacijama koje dolaze iza nas.


Osim izravnih  utjecaja na smanjenje zagađenja ispušnim plinovima i bukom, tu je i ušteda na operativnim troškovima, što je danas vrlo važno, rekao je među ostalim, gradonačelnik Kovač.


Isto tako Kovač je istaknuo kako postoji i veliki interes predstavnika mnogih hrvatskih gradova koji žele  u svojim sredinama primijeniti ono što se sa selekcijom otpada postiglo u  Čakovcu. No, to ne ide preko noći, dodao je, jer Čakovec i Čakom već deset godina, još  od početka akcije "Kam se koje smeće meče" razvija svijest svojih građana koji danas, na kućnom pragu odvajaju i selektiraju otpad čime uvelike pomažu Čakom-u, no vjerujem da će i ostali u Hrvatskoj uspjeti primijeniti naša dobra iskustva i krenuti istim putem.


Čakom i Čakovec znaju kako s otpadom

O tomu što će zapravo hibridni kamioni raditi i koliko su u samom startu skuplji od klasičnih, direktorica Čakoma Snježana Tkalčec Avirović, je kazala kako je riječ o specijalnim teretnim vozilima , podizačima, kontejnere koji su razmješteni na području djelovanja Čakoma.  Koliko su ona isplativija u odnosu na klasična vozila, moći će se tek popratiti njihovim eksploatiranjem.


Kristina Kostelac
, direktorica prodaje u tvrtki Star import d.o.o. iz Zagreba, kazala je da su to prva takva vozila koje koristi neka hrvatska tvrtka te da je to potvrda kako odlične poslovne suradnje, tako i Čakomove poslovne politike koja uz smanjenje troškova vodi računa i o djelovanju na okoliš. Inače, nabavljena vozila prva su takva proizvedena u Europi.


Čakom je od tvrtke Star import dobio priznanje kao prvi vlasnik hibridnih komunalnih vozila u Hrvatskoj. Kamioni mogu prevoziti oko 4 tone tereta, imaju tzv. zatvoren sustav punjenja, odnosno dok dizel motor radi on istovremeno puni i bateriju, tako da nije potreba nikakva priključna stanica. Vozila će se koristiti na području Grada Čakovca i svih općina u kojima Čakom ima koncesiju. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancirao je 60 posto iznosa nabave kamiona, dok je ostatak putem kredita platio Čakom.


Nakon predaje  ključeva, održana je i kraća prezentacija mogućnosti i karakteristika novih vozila.

Najnovije

Reci što misliš!


Vezani članci