Na proljeće nastavak izgradnje staze prema Žiškovcu i M. Središću

21. svibnja ove godine, započeli su radovi na izgradnju pješačko-biciklističke staze uz državnu cestu D209 od Šenkovca do Slemenica. Investicija je stajala 3 milijuna i 900 tisuća kuna, a od petka biciklisti i pješaci mogu sigurnije prolaziti ovom vrlo prometnom cestom. Tim povodom u petak je u čakovečkoj Gradskoj vijećnici održana konferencija za novinare.

Kako je rekao član Uprave Hrvatskih cesta Jurica Krleža nakon preustroja tvrtke na 5 regionalnih središta, sve planove i investicije koordiniraju sa lokalnom zajednicom. Primjer takve suradnje je i pješačko – biciklistička staza od Šenkovca do Slemenica, ukupne dužine 3,73 kilometara, koja prolazi s obje strane vrlo prometne državne ceste te koja mnogo znači za sigurnost prometa, posebno biciklista i pješaka.

“No, razgovarali smo i o drugim projektima u cestogradnji na području Grada Čakovca i Međimurske županije. Slijedi nastavak izgradnje ove staze dalje prema Žiškovcu i Murskom Središću, kreće i obnova ceste od Donjeg Pustakovca do Štefanca uz koji će se također graditi pješačko-biciklističke staza, rekonstrukcija dva križanja na čakovečkoj južnoj zaobilaznici, te što je najvažnije, sjeverna čakovečka zaobilaznica.

Prošli tjedan u Čakovcu je održan sastanak s predstavnicima javnih tvrtki koje će u narednih mjesec dana iskazati svoje planove i potrebe, nakon čega slijedi projektiranje i ishođenje dozvola. Ukoliko sve bude prema planu, radovi bi mogli započeti sljedeće godine”, rekao je Krleža. Za sve ove investicije ima opravdanja, a upravo to kao potrebu iskazuje lokalna zajednica.

“Samo suradnjom između jedinica lokalne samouprave mogu se pripremiti, kandidirati i izgraditi ovakvi infrastrukturni objekti. Grad Čakovec i Općina Šenkovec ogledni su primjeri takve suradnje, a očekujemo da će i drugi zajednički projekt, gradnja pješačko-biciklističke staze od bolnice prema Šenkovcu, koja je kandidirana na natječaj Ministarstva turizma, također uskoro krenuti.”, rekao je načelnik Općine Šenkovec Saša Horvat.

Gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač zahvalio se svima koji su svojim nastojanjima i iskustvom pridonijeli da se ovaj projekt uspješno završi, svom zamjeniku Mariju Medvedu, načelniku Općine Šenkovec Horvatu, predsjedniku Mjesnog odbora Mačkovec Josipu Vargi, te naravno Hrvatskim cestama.

“Ovo je projekt koji je iznimno važan za Čakovec, Šenkovec i cijelu županiju. Na ovoj cesti zbog velikog prometa i dosad neuređenih biciklističkih staza bilo je mnogo nesreća s poginulima. Izgradnjom staze, to postaje prošlost, a ona omogućuje i razvoj cikloturizma. Zadovoljan sam što odmah kreće ubrzano projektiranje nastavka gradnje, tako da će već sljedeće godine staza doći do Murskog Središća.

U Hrvatskim cestama uvažili su naše argumente, a time će uz ovu državnu cestu na potezu kroz Grad Čakovec, u potpunosti biti izgrađena pješačko-biciklistička staza.”, naglasio je Kovač. Dodao je da je rezultat pojačanog rada na cestovnim projektima, pokretanje postupka projektirana sjeverne čakovečke zaobilaznice. Za ovu, oko 200 milijuna kuna vrijednu investiciju, počela je priprema za izradu dokumentacije. Nakon što ta faza završi, slijedi rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, te sama izgradnja.

“Vjerujem da će se kad dogodine krenu radovi o kojima smo razgovarali, Čakovec i prigradska naselja biti veliko gradilište te da ćemo dodatno podignuti kvalitetu prometnica i sigurnost na našem području.”, završio je Kovač.

Inače, ovu investiciju zajedno su financirale Hrvatske ceste sa 55 posto, Grad Čakovec sa 33, te Općina Šenkovec sa 12 posto. Na sastanku su pored člana Uprave Hrvatskih cesta i gradonačelnika, bili i zamjenici Mario Medved i Romano Bogdan te voditelj poslovne jedinice Hrvatskih cesta Varaždin Stjepan Marković.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije