Vijesti / Grad Čakovec
Grad Čakovec
DORJA VINCEK nova je dječja gradonačelnica Grada Čakovca

DORJA VINCEK nova je dječja gradonačelnica Grada Čakovca

U utorak je održana konstituirajuća sjednica Dječjega gradskog vijeća Grada Čakovca za razdoblje 2018. - 2020. Na početku sjednice dječje je vijećnike pozdravio gradonačelnik Stjepan Kovač te im zahvalio na dosadašnjem aktivnom radu uz želju da i buduća suradnja bude jednako kvalitetna. Posebno je zahvalio na dobroj suradnji gradonačelniku Lovri Horvatu.

Lovro Horvat, učenik OŠ Ivanovec koji je obnašao dužnost dječjega gradonačelnika u razdoblju od 2016. do 2018. godine, podnio je izvješće o aktivnostima provedenim u prethodnome mandatu. Dječji su vijećnici u spomenutom razdoblju sudjelovali u mnogim aktivnostima u cilju promicanja i ostvarivanja prava djece, volontirali u azilu „Prijatelji“ te u svakoj prilici upozoravali odrasle na važnost poštivanja dječjih prava.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Uslijedilo je predstavljanje novih dječjih vijećnika iz svake od sedam osnovnih škola, nakon čega su dječji vijećnici izabrali novu dječju gradonačelnicu: učenicu 5. razreda III. OŠ Čakovec Dorju Vincek. Gradonačelnik Stjepan Kovač čestitao je novoj dječjoj gradonačelnici na izboru te joj je zaželio puno sreće u radu i obećao dobru suradnju i s gradskom upravom i s njim osobno.

Dječji su vijećnici glasovanjem prihvatili predloženi Plan i program nove dječje gradonačelnice. Nastavit će i dosadašnju dobru suradnju s gradonačelnikom Stjepanom Kovačem i gradskom upravom te će i dalje sudjelovati u radionicama projekta „Budi neovisan i slobodan“. Dječji će vijećnici sudjelovati u projektu „Čitajmo svi, veliki i mali“, volontirati u Caritasovom domu „Antun Bogdan“ kao i u programima povodom obilježavanja Dana Grada Čakovca, Dana Europe, Tjedna Crvenoga križa i Čakolanda.

Dorja Vincek predložila je da dječji vijećnici razmisle o dodjeli nagrade najboljem učeniku, svojevrsne „Nobelove nagrade za djecu“, koja bi se dodjeljivala svake godine jednom učeniku. Planom rada najavljena je i važnost izrade internetske stranice Dječjeg vijeća Grada Čakovca, postavljanje ormarića za ostavljanje osobnih stvari u osnovnim školama i dječjeg štanda prilikom organizacije javnih događanja u Čakovcu.

Na kraju sjednice nova je gradonačelnica Dorja Vincek zahvalila dječjim vijećnicima na dolasku i sudjelovanju na sjednici, kao i njihovim učiteljima na pripremi učenika za sjednicu. Poželjela je kvalitetnu suradnju svih vijećnika u budućem mandatu.

Inače, Dječje gradsko vijeće Grada Čakovca, koje djeluje od 2009. godine, okvir je za ostvarivanje prava djece na aktivno sudjelovanje u životu Grada Čakovca. Dječje vijeće preduvjet je za kvalitetno ostvarivanje dječje participacije u lokalnoj zajednici. Svaka od sedam osnovnih škola kojima je osnivač Grad Čakovec imenuje po tri učenika koji sudjeluju u radu dječjeg vijeća u mandatu od dvije godine.

 

Najnovije

Reci što misliš!